Kenya: kísérleti gazdaság magyar segítséggel

2013. november 28.
A Marie Claire olvasóinak – tavalyi riportunkból – már ismerős lehet a Taita Alapítvány kenyai programja, amely részeként magyar önkéntesek segítségével működtetnek egy árvaházat. Idén a Vodafone Belső Főállású Angyalai jártak a helyszínen.

A közelmúltban a Vodafone Magyarország, valamit a Vodafone Operációs Központ egy-egy dolgozójának, Bódizs Barbarának és Kovács Lászlónak nyílt lehetősége arra, hogy egy hónapon keresztül önkéntesként dolgozzon a Taita Alapítvány kenyai programjában. Mindketten a vállalat Belső Főállású Angyal pályázatának idei nyerteseként vehettek részt ebben a kihívásokkal teli kalandban.

A két fiatal a Taita Alapítvány által kezdeményezett kísérleti gazdaság kialakításán dolgozott egy burai árvaházban. A kísérleti kertgazdaság program terve Domonyai András (MonJardin!) nevéhez fűződik. A féléves növénytermesztési és kertépítési projekt célja egyfelől egy árvaház élelmezését önellátóvá tenni, másfelől különleges őshonos fajták viselkedését eredeti környezetükben vizsgálni. Ha a projekt sikeresen megvalósul, akkor hasonló kertgazdaság építésére Afrika más területein is sor kerülhet.

Barbara azért szeretett volna Afrikába utazni, hogy bebizonyítsa, „a reménytelennek tűnő helyzeteken is érdemes megpróbálni fordítani”. Barbara a projekt elindulásához szükséges alapozó munkálatokkal foglalkozott Domonyai András szakmai irányítása mellett. Megtisztították és vetésre alkalmassá tették a talajt, ültettek, valamint futtató kereteket építettek konyhakerti növényeknek. Barbara az árvaházi gyerekek gondozásában is aktívan részt vett.

László számára a fő motiváció az volt, hogy olyan dolgot vigyen véghez, amelyből a mindennapi életük során sokan és maradandóan profitálnak. Reményei szerint munkája eredménye „a 40 jóllakottabb fiatalon” kívül az lesz, hogy a kísérleti kertgazdálkodás kialakításának híre és a „know-how” eljut Afrika más területeire is. László a víztartály átalakításán dolgozott, amely elengedhetetlen a projekt hosszú távú sikeréhez. A tervek szerint a régi víztartályt korszerűsítik és alkalmassá teszik 15 ezer liter öntözővíz befogadására. Emellett duzzasztó gátat is építenek, hogy folyamatosan biztosítható legyen a csöpögtetéses öntözés.

A 2006-óta sikeresen működő Taita Alapítvány kiemelt célja, hogy önkéntesek bevonásával anyagi segítséget és erkölcsi támogatást nyújtson a kenyai társadalom perifériáján élő családoknak és az árvaházban élő gyerekeknek, továbbá, hogy biztosítsák a támogatott gyerekek megfelelő egészségügyi ellátását. Az alapítvány munkatársai folyamatosan oktatják a hátrányos helyzetű családok tagjait annak érdekében, hogy a munkaerőpiacon és az önálló életben nagyobb eséllyel indulhassanak.