Görög modellek a svájci parasztkalendáriumban?

2013. december 02.
Címe szerint helyi parasztokat és pásztorokat ábrázol egy népszerű svájci aktnaptár, a valóságban azonban görög modellfiúk láthatók az oldalakon.

Botrány kerekedett Svájcban, miután kiderült, hogy a hagyományos, gazdálkodókat bemutató falinaptár idei szereplői között hivatásos modellek is vannak. Svájcban (ahogyan Ausztriában és Németországban is) minden ősszel megjelennek a vidéki élet szépségeit bemutató Bauernkalenderek, vagyis parasztkalendáriumok, amelyeket többé-kevésbé felöltözött fiatalemberek fotói díszítenek. Az izmos gazdálkodók és pásztorok fáskamrában, mezőn, gyümölcsösben tesznek-vesznek, sokszor kedves háziállatok társaságában.

Mindezek alapján nem csoda, hogy a naptárak rendkívül népszerűek. Idén azonban hiba csúszott a tervezők számításába. A Bauernkalender & Alpenboys 2014-ben felhasználtak ugyanis évekkel ezelőtt készült, alsónadrágot reklámozó képeket is, ezeket azonban valaki felismerte. Miután kérdőre vonták a naptár kiadóját, kiderült, hogy az amatőr szereplők képe helyett idén több oldalra is modellek fotója került. A fiúk ráadásul nem is helyiek, hanem görögök.

Fotó: bauernkalender.ch

A svájciak csalódottsága érthető, mert a mára már szinte klasszikussá érett Bauernkalendert eddig épp azért szerették, mert átlagembereket, valódi gazdálkodókat láthattak benne vicces pozitúrákban. Hogy az alpesi fiúkat déliekkel helyettesítették, az végképp lelombozta a tradícióira rendkívül büszke svájci közönséget. A kiadó nem sokat tudott felhozni mentségül, azt mondták, hogy a nagy versenyben a legjobb termékkel igyekeznek a piacon maradni.

A képek itt megtekinthetők!