Tiltanák a melegeket átalakító terápiát

2014. január 29.
Nagy-Britanniában eddig nem szabályozták a „melegátalakító terápiákat", így a háziorvosok szabadon pszichiáterhez küldhették pácienseiket a homoszexualitásból való "kigyógyításra". Decemberben azonban beterjesztettek egy törvényjavaslatot, amely betiltaná az eddigi gyakorlatot.

Konferenciasorozatot szervezett két brit keresztény csoport a meleg átalakító terápiák védelmében, mivel egy most beterjesztett törvényjavaslat betiltaná azokat – írja az Independent. Úgy vélik, hogy „fontos a szakértői környezet biztosítása azoknak, akik saját akaratukból semmisítenék meg a bennük lappangó homoszexualitást”.

A törvényjavaslat beterjesztői nem értenek egyet ezzel az állásponttal. Ők azt mondják, hogy a homoszexualitás nem kezelhető betegségként vagy rendellenességként, ezért pedig az NHS (National Health Service) teljesen feleslegesen költ hatalmas összegeteket az átalakító terápiákra. A jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis a háziorvosi beutalást követően a terapeuta a szakmaiság álarca mögé bújtatva csupán saját vallási nézeteit igyekszik az érintettekre erőltetni.

Érvek és ellenérvek

Geraint Davis munkáspárti képviselő felszólalásában elmondta, hogy „már tudományos bizonyítékok is vannak a meleg átalakító terápiák károsságára”, és a terápia mellett lobbizókat pedig a globális felmelegedést tagadó vagy a középkorban a föld laposságát hirdető tudósokhoz hasonlította.

Az anglikán egyház viszont a keresztények elleni fenyegetésként értelmezi a törvényjavaslatot. Szerintük a homoszexualitás olyan fiatalkori trauma következménye, amely megfelelő terápiával visszafordítható, és akár teljes mértékben gyógyítható. Álláspontjuk szerint az embereknek nem csak a léthez és a szabadsághoz van joguk, hanem adott esetben a nem kívánt szexualitás megváltoztatásához is. Hasonlóan joguk van szakmai segítséget kérni azoknak a biszexuális embereknek, akik a bizonytalan helyzetükben a stabilabb heteroszexuális családmodell mellett szeretnék elkötelezni magukat.

Nemcsak felesleges, de káros is

Az eddigi tudományos kutatások azt mutatják, hogy a meleg átalakító terápiák károsak lehetnek, hiszen legtöbbször csökkentik az önbecsülést, és depresszióhoz vezethetnek. A brit Pszichoterapeuták Egyesülete is elismerte a nem kívánt negatív következményeket, ugyanakkor minden hatodik pszichiáter még mindig elkötelezett a terápia mellett.

Habár a szóban forgó törvényjavaslatot jelenlegi formájában valószínűleg nem fogadja el a brit parlament, a munkáspárt akár beemelheti azt a 2015-ös választási programjába is.