Nyelvtanulás a legjobb appokkal

2014. február 28. |

Az okostelefon sok mindenre jó - például nyelvtanulásra. Négy különböző applikációt is ajánlunk.

Duolingo

Húszmillió felhasználója van, és a Google Play „Best of best” díját is elnyerte az a nyelvtanulási applikáció, ami sokkal inkább egy online játékra hasonlít, mint egy oktatóprogramra. A nyelvtanulók három élettel kezdik a szinteket, kommentelhetik azokat, sőt ismerőseikkel is versenyezhetnek, hiszen az alkalmazás összeköthető a Facebook- és Google-fiókokkal. A módszer pedig igen hatékonynak bizonyul, hiszen a The City University of New York kutatói szerint harmincnégy óra duolingózás egyenértékű egy százharminc órás nyelvi kurzussal, ráadásul teljesen ingyen van.

A Duolingo már elérhető magyar nyelven is, a regisztrált felhasználók angolul, németül, franciául, portugálul és olaszul tanulhatnak.És hogy mindezt miért éri meg ingyen, sőt reklámok nélkül csinálni? A felhasználók, ha késznek érzik magukat rá, létező szövegeken is gyakorolhatják a tudásukat, felgyorsítva ezzel a rengeteg egynyelvű dokumentum lefordítását: ha ugyanis egymillió nyelvtanuló gyakorolna egyszerre, a teljes angol nyelvű wikipediát 80 óra alatt spanyolra lehetne fordítani. Nem is olyan rossz, igaz?

 

LiveMocha

„Egynyelvűnek lenni már annyira idejétmúlt” – szól a LiveMocha mottója, így ezt szem előtt tartva fejlesztettek ki egy ma már hatmillió felhasználóval rendelkező programot. A módszer nagyon egyszerű: nézz meg egy rövid videót, sajátítsd el az elhangzottakat részenként, és gyakorold anyanyelvi beszélőkkel. A LiveMocha ugyanis nemcsak feladatokat ad, hanem összekapcsol más nyelvtanulókkal, akik a beszéd- és íráskészséged fejlesztésében szívesen segítenek, létrehozva ezzel a világ egyik legnagyobb online nyelvtanuló közösségét.

 

SpeakingPal

A SpeakingPal egy olyan okostelefonokra készült alkalmazás, ami a beszédfelismerés képességével ruházza fel a mobilt, és azonnali visszajelzést ad a kiejtett mondat helyességéről. A gyakorlásra nem kell órákat szánni, hiszen a program mini- (5 perces) és mikroleckéket (5 percnél rövidebb) is kínál, így nem foghatjuk időhiányra a napi nyelvleckék kihagyását. A tanagyag interaktív gyakorlatokból áll, amelyek lehetővé teszik a párbeszéd és a szerepjátékok gyakorlását is.

 

ThinkInvisible

Végül ne felejtsük el, hogy magyarok is fejlesztettek nyelvtanulási applikációt, méghozzá a csapat a Microsoft innovációs világversenyére, az Imagine Cupra is kijutott ötletével tavaly nyáron. A PlanB Labs csapata kezdő nyelvtanulóknak nyújt segítséget játékos formában, hiszen kis képeket mutat, a nyelvtanulóknak pedig ebből kell kitalálniuk az adott szót. Ha ez mégsem megy, megnézhetik a szó részeit, vagy akár az egész szót is. A szavakat pedig nem véletlenszerűen kapják, hanem előre kiválaszthatják a kategóriát, így eldönthetik, hogy a számtalan téma közül most melyiket gyakorolják.A kategóriákat pedig annyiszor végigjátszhatják, ameddig nem tudják az összes szót tökéletesen, sőt van olyan funkció is, ami kimondja a szavakat, vagy ahol magyarról angolra kell fordítani. Rengeteg variáció van tehát, nekünk csak az a dolgunk, hogy kipróbáljuk mindet, és játékosan tanuljuk meg az új nyelveket.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

Karanténban Brüsszel külvárosában brüsszel

Karanténban Brüsszel külvárosában

Várandós vagyok, és pozitív lett a koronavírustesztem koronavírus

Várandós vagyok, és pozitív lett a koronavírustesztem