Nyelvtanulás a legjobb appokkal

2014. február 28.
Az okostelefon sok mindenre jó - például nyelvtanulásra. Négy különböző applikációt is ajánlunk.

Duolingo

Húszmillió felhasználója van, és a Google Play „Best of best” díját is elnyerte az a nyelvtanulási applikáció, ami sokkal inkább egy online játékra hasonlít, mint egy oktatóprogramra. A nyelvtanulók három élettel kezdik a szinteket, kommentelhetik azokat, sőt ismerőseikkel is versenyezhetnek, hiszen az alkalmazás összeköthető a Facebook- és Google-fiókokkal. A módszer pedig igen hatékonynak bizonyul, hiszen a The City University of New York kutatói szerint harmincnégy óra duolingózás egyenértékű egy százharminc órás nyelvi kurzussal, ráadásul teljesen ingyen van.

A Duolingo már elérhető magyar nyelven is, a regisztrált felhasználók angolul, németül, franciául, portugálul és olaszul tanulhatnak.És hogy mindezt miért éri meg ingyen, sőt reklámok nélkül csinálni? A felhasználók, ha késznek érzik magukat rá, létező szövegeken is gyakorolhatják a tudásukat, felgyorsítva ezzel a rengeteg egynyelvű dokumentum lefordítását: ha ugyanis egymillió nyelvtanuló gyakorolna egyszerre, a teljes angol nyelvű wikipediát 80 óra alatt spanyolra lehetne fordítani. Nem is olyan rossz, igaz?

 

LiveMocha

„Egynyelvűnek lenni már annyira idejétmúlt” – szól a LiveMocha mottója, így ezt szem előtt tartva fejlesztettek ki egy ma már hatmillió felhasználóval rendelkező programot. A módszer nagyon egyszerű: nézz meg egy rövid videót, sajátítsd el az elhangzottakat részenként, és gyakorold anyanyelvi beszélőkkel. A LiveMocha ugyanis nemcsak feladatokat ad, hanem összekapcsol más nyelvtanulókkal, akik a beszéd- és íráskészséged fejlesztésében szívesen segítenek, létrehozva ezzel a világ egyik legnagyobb online nyelvtanuló közösségét.

 

SpeakingPal

A SpeakingPal egy olyan okostelefonokra készült alkalmazás, ami a beszédfelismerés képességével ruházza fel a mobilt, és azonnali visszajelzést ad a kiejtett mondat helyességéről. A gyakorlásra nem kell órákat szánni, hiszen a program mini- (5 perces) és mikroleckéket (5 percnél rövidebb) is kínál, így nem foghatjuk időhiányra a napi nyelvleckék kihagyását. A tanagyag interaktív gyakorlatokból áll, amelyek lehetővé teszik a párbeszéd és a szerepjátékok gyakorlását is.

 

ThinkInvisible

Végül ne felejtsük el, hogy magyarok is fejlesztettek nyelvtanulási applikációt, méghozzá a csapat a Microsoft innovációs világversenyére, az Imagine Cupra is kijutott ötletével tavaly nyáron. A PlanB Labs csapata kezdő nyelvtanulóknak nyújt segítséget játékos formában, hiszen kis képeket mutat, a nyelvtanulóknak pedig ebből kell kitalálniuk az adott szót. Ha ez mégsem megy, megnézhetik a szó részeit, vagy akár az egész szót is. A szavakat pedig nem véletlenszerűen kapják, hanem előre kiválaszthatják a kategóriát, így eldönthetik, hogy a számtalan téma közül most melyiket gyakorolják.A kategóriákat pedig annyiszor végigjátszhatják, ameddig nem tudják az összes szót tökéletesen, sőt van olyan funkció is, ami kimondja a szavakat, vagy ahol magyarról angolra kell fordítani. Rengeteg variáció van tehát, nekünk csak az a dolgunk, hogy kipróbáljuk mindet, és játékosan tanuljuk meg az új nyelveket.