Kedvenc kreatív könyvtárosaink

2014. március 17.
Láttad már a kaposvári könyvtárosok fotóit? Még nem? Akkor ne hagyd ki a galériát. Ha pedig már láttad a képeket, szolgálunk egy kis háttérinformációval.

Kis túlzással mondhatjuk, hogy róluk beszélt mindenki az interneten az elmúlt pár napban: a kaposvári könyvtárosokról, akik könyv- és DVD-borítókkal pózolnak. Az akció minden szempontból sikeres, már volt, aki azért keresett egy könyvet, mert látta a borítóról készült vicces fotót és a hozzá tartozó leírást. Megkerestük az ötletgazdát, Fehér Zsófiát, aki a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár médiatár részlegét erősíti.

További képekért kattints a nagy fotóra!

Az ötlet eredetileg egy külföldi weboldalról – a Corpus Libris oldaláról – származott, ott is hasonló képeket készítettek, ezeket a fotókat látta Zsófia. „Aztán hétfőn bementem dolgozni, találtam egy könyvet, lefotóztam, és elindult a lavina” – meséli. Az első pár kép ugyanis olyan jól sikerült, hogy a kollégái is kedvet kaptak hozzá, hogy a borítók mögé álljanak és lefotóztassák magukat. A képeket feltöltötték a könyvtár Facebook-oldalára, és minden kép mellé ajánlót is írtak az adott könyvről és filmről. Így szerették volna népszerűsíteni a könyvtár kínálatát.

Bár a legtöbb tudósításban a könyveket emelték ki, a képek egy részén DVD-borítók láthatók, a könyvtár médiatár részlegébe ugyanis talán még nehezebb becsábítani az érdeklődőket, mint régen, amikor még nem voltak ennyire egyszerűen elérhetőek a filmek.

További képekért kattints a nagy fotóra!

A képek nagyon gyorsan elkészültek, pár perces beállítás után, telefonnal készítették őket. A válogatáskor pedig figyeltek arra, hogy többféle műfaj – szépirodalom, krimi – is képviselve legyen.

Az akció több szempontból is sikeres volt, közel harminc magyar és külföldi weboldalon számoltak be róla, rengetegen osztották meg a fotókat, a könyvtár Facebook-oldala is lendületet kapott. De ami talán még fontosabb, voltak olyanok, akik azért kerestek egy-egy könyvet, mert látták a képet és az ajánlót. „Ha csak egy ember is kedvet kap az olvasáshoz, már megérte” – mondja az ötletgazda.

Végül, lássuk, milyen könyveket és filmeket ajánl Zsófia a Marie Claire olvasóinak:

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége, Marcus Zusak: A könyvtolvaj, Oravecz Imre: Kaliforniai fürj
Újraolvasásra: Szerb Antal: Utas és holdvilág

Filmek:
Valaki más élete, Volt egy tánc, Út a vadonba