Új nemet jegyeztek be Ausztráliában

2014. április 11.
Egy sydney-i lakos négy éve tartó bírósági ügyének lezárásaként az ausztrál New South Wales államban már jogilag is lehetséges, hogy valaki „nem meghatározható" neműnek vallja magát.

Norrie May Welby férfinak született, ám később nemváltoztató műtéten esett át, így most sem a férfi, sem a nő kategóriákba nem lehet őt egyértelműen besorolni. Négy éve tartó hosszas jogi csatározás után Norrie-nak sikerült elérnie, hogy New South Wales államban egy új nemi kategóriát regisztráljanak, a „nem meghatározható” nemet.

Az ügy 2010-ben kezdődött, mikor Norrie névváltoztatási kérelmet nyújtott be, a regisztrációs lapon pedig nem meghatározható neműként jelölte meg magát – írja az ABC News. Az anyakönyvvezető visszautasította a kérelmet, mondván, nem fogadhat el más választ a nem megadásánál, csakis férfit vagy nőt. Norrie így a bírósághoz fordult, hogy hozzanak létre új kategóriát azok számára, akik sem férfinak, sem nőnek nem érzik magukat. Az anyakönyvvezető szintén harcba szállt a kérelem ellen, de a bíróság végül Norrie javára döntött: létrehozták a „nem meghatározható” nemi kategóriát, utasították az anyakönyvvezetőt, hogy iktassa be Norrie névváltoztatási kérelmét, sőt, még Norrie tárgyalással kapcsolatos költségeit is neki kell állnia.

„Ez egy hatalmas győzelem minden transznemű, nemben vagy genderben különböző ember számára Ausztrália-szerte”– mondta Norrie a sikeres tárgyalás után. A döntést lelkesen fogadták az emberjogi szervezetek, és a nemek egyenlőségéért küzdő csoportok, ugyanakkor abban egyetértenek, hogy Norrie győzelme csupán egy hosszú út első lépése.

Sam Rutherford, a nemek egyenlőségéért harcoló A Gender Agenda munkatársa reméli, hogy ezután a siker után több állam is követi majd a new south walesi példát. „Nagyon örülök, hogy Norrie a sok éves jogi küzdelme végre kifizetődött. Rengetegen vannak társadalmunkban, akik számára biztosítani kell a megfelelő jogokat” – nyilatkozta Rutherford Senthorun Raj, az Amnesty International munkatársa. Raj felhívja rá a figyelmet, hogy az új kategória csupán azokra érvényes, akik Norrie-hoz hasonlóan nemváltoztató műtéten estek át, azonban még mindig nincs megoldva azoknak az embereknek az esete, akiknek bár nem volt műtétjük, mégis nem-semlegesként szeretnék meghatározni önmagukat. Ahogyan Rutherford is megjegyezte, mindenkinek alapvető emberi joga, hogy identitását elismertethesse.

Magyar szöveg: Kránicz Dorottya