Nulla lerakás: hatszáz Eiffel-toronynyi szemetet dobunk ki

6 millió tonnát nehéz elképzelni, de ennyit tesz ki másfél millió felnőtt elefánt vagy hatszáz Eiffel-torony. Ez az óriási szám azonban azt mutatja, mennyi haszontalannak ítélt dolgot dobunk ki Magyarországon évente a kukáinkba.

Sovány vigasz, hogy az ijesztő mennyiség csupán 30 százalékát termeli a lakosság, a jóval jelentősebb 70 százalék az ipar számlájára írható. Habár a köztudatban a gyártás melléktermékei használhatatlan, leginkább veszélyes hulladékként jelennek meg, számos hazai cég dolgozik azért, hogy bebizonyítsa: az ipari hulladék nem szemét, hanem érték. Egyikük, az Éltex Kft. többször is nyert már nemzetközi elismerést a környezetvédelemben nyújtott munkájáért az ipari hulladékok 100%-os hasznosításával.

A vállalat az irodában kidobott almacsutkától az elektronikai hulladékokon keresztül egészen a veszélyes hulladékokig valamennyi feleslegesnek ítélt anyagra értékként tekint, amit megfelelő kezeléssel ismét hasznossá tehet. Ezáltal valósítják meg a „nulla lerakás” elvét, vagyis azt a tökéletes felhasználási kört, amikor a hulladékot nem szükséges eltárolni, hiszen minden egyes grammját hasznosítják.

„Jó példa a kreatív hulladék felhasználásra, amikor egyik partnerünknek javasoltuk, hogy épülő üzemcsarnokához használja annak a cementgyárnak a cementjét, mely az ő hulladékát hasznosítja. Így lehetett egy gyár hulladékából termék, majd abból újra gyártócsarnok” – szemléltette a technológiát Vass Zoltán, a cég igazgatója.

Jó hír, hogy – bár számuk ma még elenyésző -, egyre több hazai vállalat szeretné elkerülni a hulladékának lerakással történő ártalmatlanítását és bevezetni a nulla lerakás elvét. Ezzel a döntéssel pedig szerencsére nem csak a cég profitját növelné, de a környezetének is jót tenne.