Két lépéssel a méhnyakrák előtt

2014. augusztus 18.
Marlene Dietrich, Evita Peron, Marilyn Monroe… csak pár név azok közül, akiket a méhnyakrák érintett, és akiknek még nem volt lehetőségük a megelőzésre. A mai generációnak azonban már szerencsére van választása: októbertől az iskolákban az ingyenes állami védőoltás-csomag!

Az oltóanyag 93%-os védettséget biztosít a méhnyakrák ellen, mely hazánkban a negyvenöt év alatti nők körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés: évente négyszáz nő hal meg benne. Holott a gyilkos kór mindössze két oltással megelőzhető, szűrővizsgálattal, időben felfedezett változata pedig gyógyítható.

A Nemzeti Oltási Programban most azok a tizenkettedik életévüket betöltött lányok számára érhető el a vakcina, akik a 2014/2015-ös tanévben végzik az általános iskola hetedik osztályát. A védettség kialakulásához mindössze két oltásra van szükség, hat hónap eltéréssel: első adagját 2014 októberében, a másodikat 2015 tavaszán kapják meg az érintettek a felkarjukba.

A szigorú minőségbiztosítási minőségbiztosítási és technológiai követelmények betartásával Belgiumban gyártott méhnyakrák elleni vakcina jelenleg az egyik legmagasabb hatásfokú védelmet nyújtó készítmény. A kizárólag nőknek kifejlesztett oltóanyag már kilenc éves kortól adható két ismétléssel, míg éves kor felett három adag védőoltásra van szükség.

A vakcina akkor a leghatásosabb, ha a lányok a szexuális életük megkezdése előtt megkapják, hiszen ekkor még szinte biztosan nem fertőzöttek HPV-vel (amely a kór okozója, és –többek között – meddőséget is okozhat). Ettől függetlenül az aktív szexuális életet élő idősebb nők számára is ajánlott az oltás beadatása, akár monogám kapcsolatban élnek, akár nem.

A tinédzserek méhnyakrák elleni védőoltásával kapcsolatos tájékoztatásról az iskolában a védőnő, illetve az iskolaorvos gondoskodik, de az idei tanév első szülői értekezletén minden érintett gyermek szülei írásos tájékoztató csomagot kapnak, mely a vakcina igényléséhez szükséges szülői nyilatkozatot is tartalmazza. Ezt a nyilatkozatot kitöltve és aláírva legkésőbb 2014. szeptember 15-éig kell visszajuttatni az iskolákba azért, hogy a vakcinát az arra jogosult lányok a kijelölt időpontban rendben megkapják, és ezzel időben védelmet szerezzenek a súlyos betegséggel szemben. A nyolcadik osztályos lányok – bár nem részesülnek az ingyenes védőoltásban, – a tizenötödik születésnapjuk előtt két oltással még szintén megelőzhetik a méhnyakrákot.