A drágakövek valódi ára

2014. szeptember 19.
A világ egyik leggazdagabb bányavidéke a Dél-afrikai Köztársaságban található, de az keveseknek jut eszébe, hogy milyen árat is kell fizetni a föld mélyéről felhozott kincsekért. Ilan Godfrey fotósorozatán azokat a bányászokat mutatja be, akik életük nagy részében aprópénzért cserébe robotolnak a mélyben.

Linda Ndlovu, Daniel Mandlo, Dumisani Mahlangu és Calvin Sibanda pihennek kicsit, miután végigdolgoztak egy éjszakát egy használaton kívüli aranybányában. Ezek az emberek sok tapasztalattal rendelkező, magasan képzett, nem-hivatalos bányászok. A helyiek szemében ők igazi hősök, akiket megbecsülés övez, azonban gyakran kell szembenézniük tolvajok támadásaival, akik a bányászfelszerelésüket és a pénzüket szeretnék megszerezni tőlük.

Ilan Godfrey „Legacy of the mine” (A bányák hagyatéka) című fotósorozatán a Dél-afrikai Köztársaság bányáiban dolgozó emberek életét mutatja be, akik a kemény munka vagy a végzetes betegségek következtében gyakran életüket adják a föld gyomrában rejtőző aranyért és gyémántért cserébe. Az ország gazdasági felemelkedésének történetében kulcsjelentőségű volt a szén, gyémánt -és aranybányák kiaknázása, azonban ebből a fellendülésből semmit nem éreztek azok, akik éhbérért szenvedtek a föld alatt. A keserves munka közben ráadásul sokan tuberkolózis, szilikózis, azbesztózis vagy sugárzás áldozatai lettek.  

Mahlomola William Melato az ágyat nyomja. A szilikózissal diagnosztizált Mahlomola súlya 80 kg-ról 49 kg-ra csökkent a betegség következtében.

A csillogó drágakövek mögött megbújó, sötét világban a bányászok a megélhetés reményében utaznak sokszor hosszú órákat, hogy a bányákban aprópénzért végezzék az izzasztó munkát. A helyieknek a munka nehézségein túl ráadásul még a rendőri túlkapásokkal és a rossz egészségügyi ellátással is szembe kell nézniük.
Godfreyt elsősorban nem a bányamunka megörökítése foglalkoztatta, hanem az ott dolgozó emberek mindennapjai, életük részletei. Fotói elnyerték a POPCAP-díjat 2014-ben. 




Via FeatureShoot