Emma Watson a férfiakhoz szólt az ENSZ-ben

2014. szeptember 22. |

Emma Watson brit színésznő szombaton az ENSZ székhelyén, New Yorkban mondott beszédet. Jószolgálati nagykövetként az ő beszédével indítják útjára a HeForShe kampányt, amelynek lényege, hogy a férfiakat kérik, álljanak a nemi egyenlőtlenség elleni küzdelem élére.

“Hat hónapja neveztek ki, és minél többet beszélek azóta a feminizmusról, annál inkább szembesülök vele, hogy a feminizmus sokak szemében egyenlő a férfiak utálatával. Egy dologban biztos vagyok, méghozzá abban, hogy ennek véget kell vetni. Csak a rend kedvéért: a feminizmus definíciója szerint nem más, mint az a meggyőződés, hogy a férfiaknak és a nőknek egyenlő jogok és lehetőségek járnak. Politikai, gazdasági és szociális egyenlőség illet meg mindenkit. Én brit vagyok és hiszek abban, hogy nőként ugyanakkora fizetés jár nekem, mint a férfi kollégáimnak. Úgy gondolom, hogy jogom van dönteni a testemről. Úgy gondolom, hogy a nőknek joguk van beleszólni az országukban érvényes szabályokba, a döntéshozatalba. Úgy gondolom, hogy megillet ugyanaz a tisztelet, mint a férfiakat. De sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy nincs a világon olyan ország, ahol minden nőnek járnának ezek a jogok.”

Aztán a színésznő megszólította a férfiakat, a HeForShe kampány kulcsszereplőit. “Férfiak – szeretném kihasználni az alkalmat, hogy meghívjalak benneteket ebbe a kampányba. A nemi egyenlőség nektek is fontos. Szeretném, ha a férfiak magukénak éreznék ezt az ügyet. Hogy a lányaikat, nővéreiket és anyáikat már ne sújtsák az előítéletek és a fiaiknak pedig legyen szabad emberinek és sebezhetőnek lenni – nyerjék vissza azokat a tulajdonságaikat, amelyekről eddig nem vettek tudomást, hogy ezáltal teljesebb emberek lehessenek.”

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll lipták tímea

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel balett

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel