A miao kultúra Párizsban

2014. szeptember 26.
A Marie Claire Hapiness Found és a kínai Marie Claire jótékonysági kiállítást szervez Párizsban. A szeptember 30-án nyíló tárlat célja, amelyet a párizsi divathét keretein belül rendeznek meg, hogy felhívják a figyelmet Kína egy kihalófélben lévő hagyományára: a Miao törzs csodás örökségére, értékes hímző kultúrájára.

Kevés olyan nemzetiség van Kínában, amely annyira fontosnak tartja a ruhadíszeket, mint a miao törzs. A miao asszonyok mindenkinél több időt töltenek hímzéssel. A lányok már négy-öt éves koruktól kedve édesanyjuk, illetve nővéreik tanításai alapján gyakorolják a hímzést, és életük végéig űzik ezt a csodás mesterséget. Vajon miért olyan fontos a miaoknak a hímzés? A legenda szerint réges-régen élt egy női vezér, aki színes cérnák használatával jegyezte le a miao nemzetiség vándorlásának történetét. Miután emberei átkeltek a Sárga-folyón, a női vezér sárga cérnákkal sárga szalagot hímzett. Miután maguk mögött hagyták a Jangce folyót, kékszínű cérnával kék szalagot varrt. Ettől kezdve a miao nemzetiség lányai mind olyan nászruhát viseltek az esküvőn, amelyre maguk varrtak különböző motívumokat és mintákat, így emlékezve őshazájukra és bölcs, bátor őseikre.

A miaók szemében a hímzések nem csak ruhadíszként, hanem totemként és a szellemiség hordozójaként is szolgáltak. Ennek a nemzetiségnek az elmúlt évszázadig nem volt írott nyelve, ezért a miao hímzés történelmi elemeket is tartalmaz.

Érdekes hagyomány, hogy egy lánygyermek születése után az édesanyának selyemhernyót kellett tenyésztenie, és szövetanyagot készítenie. Amikor a lány 14-15 éves lett, az édesanyja elkezdte a nászruha varrását és hímzését. A hímzések az udvarlási szokásaikat is meghatározták. Napnyugta után a legény a Lusheng nevű bambuszfuvolán eljátszotta a Hímzett virágszalagért című dalt az általa kiszemelt lánynak. Ha a lány ajándékba adott egy általa hímzett virágszalagot, elfogadta a fiú udvarlását. Így minden lánynak a törzsben meg kellett tanulnia a virágszalag hímzését, amely szerelmük jelképe lett.

A kínai Marie Claire azért kampányol, hogy a világ figyelmét felhívja erre a csodás kulturális hagyományra. Látogatást tettek – a híres műsorvezetővel Li Jinggel és a neves tervezővel, Wang Peiji-vel együtt a Miao falvakban és bepillantást nyertek mindennapi életükbe.

A kiállítást beharangozó videó: