Petesejtfagyasztás, mint céges juttatás?

2014. október 15.
A Szilícium-völgy cégei híresek arról, hogy sok béren kívüli juttatást adnak a dolgozóiknak, de az Apple és a Facebook most egy olyan ötlettel állt elő, ami enyhén szólva is vegyes fogadtatásra számíthat.

A Facebook – arra való hivatkozással, hogy a nők számára vonzóbbá akarják tenni a céget – 20 ezer dollárig állná a női alkalmazottak petesejt lefagyasztásának a költségeit. Szintén támogatnák – férfiak és nők esetében is – a termékenységgel kapcsolatos kezelések, szolgáltatások igénybevételét.

Az Apple a női alkalmazottak petesejt lefagyasztásának és a petesejtek tárolásának a költségeit állná, meghosszabbított szülési szabadságot vezetnének be, és segítenének örökbefogadáskor és termékenységi kezelések esetén is. Ezek a juttatások is körülbelül 20 ezer dollárt érnek.

A kezdeményezéssel szeretnék a (jövőbeli) női alkalmazottak számára is vonzóvá tenni a cégeket, ugyanakkor ennek az újításnak olyan következménye is lehet, hogy a nők a jelenleginél is későbbre tolják a gyerekvállalást. Ráadásul egyelőre nem is tudni, hogy a nők húszas éveiben levett petesejtek, visszaültetve a 30-as, 40-es éveikben milyen arányban hoznak sikeres terhességet. „Még nincs olyan páciensünk, aki így tett volna, mert még annyira új ez a technológia” – mondta a USA Today-nek Jennifer Eaton, a Duke Termékenységi Központ orvos igazgatója.