Van, aki a vérét adná gyermeke jó felvételi eredményéért

2014. november 10.
Hajlandó lennél a véreddel fizetni azért, hogy gyereked az áhított gimnáziumába kerülhessen? Kína egyik tartományában a gimnáziumok több pontot ajánlanak a diákoknak, ha szüleik vért adnak.

Általános iskolai jegyek, felvételi tesztek pontszámai és hat liter vér. Furcsa módon az utolsó tétel is belejátszhat a kínai gyerekek gimnáziumi felvételijébe, ugyanis az egyik tartományban plusz ponttal jutalmazzák az elkötelezett véradó szülők gyermekeit. Egészen pontosan két pont jár hat liter és három nyolc liter vérért.

A véradásért egyébként számos más juttatás és engedmény is jár Kína egyes területein: akár ingyenes egészségügyi ellátásban, ingyenes tömegközlekedésben vagy pénzjutalomban is részesülhetnek. Sőt, ebben az esetben nem tilos előre örülni. Egy 28 éves férfi például 18 éves kora óta hűséges véradó, így most már garantált a plusz pont leendő gyermekének, hiszen elérte a 4 literes álomhatárt. „Emiatt a juttatás miatt annyi vért adtam, hogy majdnem veszélybe sodortam vele az egészségemet.” – meséli a férfi. „Szeretném majd elmondani a leendő fiamnak, hogy »ne aggódj, fiam, apa már szerzett neked bónuszpontokat a felvételidhez! « ” Kínában érdemes tehát minél előbb gondoskodni gyermekeink jövőjéről, és a lehető legkorábban megkezdeni a véradást.

Egy felnőtt testében átlagosan úgy 5 liter vér kering, így évi kétszeri véradás mellett körülbelül 5 évbe telik, míg valaki négy liter vért adományoz. A kínaiaknál a véradás mindenképpen kardinális kérdés, hiszen az első éves egyetemistákat és a katonákat is véradásra szólítják fel, de sok esetben a munkahelyi, sőt, akár házassági szerződésekhez is jár önkéntes véradásról szóló brossúra. Sokak szerint azonban a véradás népszerűsítése nem helyes, mivel így elveszik a szép, nagylelkű gesztus értéke.