Kórházban a fiatal lány, akit feleségül kényszerítettek erőszaktevőjéhez

2014. november 19. |

A nemrégiben eltörölt marokkói törvények értelmében a nemi erőszak vádját ejtették, ha az áldozat feleségül ment erőszaktevőjéhez. Ilyen rémálomhoz hasonlítható házasságba kényszerítették azt a Khaoula nevű fiatal lányt is, akit férje egy borotvapengével támadott meg, mikor a lány bejelentette, hogy el akar tőle válni.

A Khaoula nevű, marokkói lány – aki nem csak erőszakos férje, hanem kényszerházasság áldozata is – még mindig próbál felépülni a sérülésekből, amiket házastársa egy borotvapengével okozott neki. A fiatal lányra azért támadt rá a férfi, mert Khaoula bejelentette, el akar válni tőle.

Egészen mostanáig a marokkói törvények felmentették a férfiakat a nemi erőszak vádja alól, amennyiben feleségül vették áldozataikat. Éppen ezért rengeteg lányt kényszerítettek közös otthonba, közös életre erőszaktevőjükkel.

Mikor Khaoula meg akart szabadulni ettől a rémálomtól, a férfi válaszként 50 vágást ejtett a lány karján és arcán, amiknek nyomát egész életében viselnie kell majd. 

A nemrégiben eltörölt törvény szerint a bíró felajánlhatta a házasság lehetőségét nemi erőszak esetén, és ha mindkét család beleegyezett a frigybe, az elkövető elkerülhette a börtönt. A lányos szülők pedig többnyire beleegyeztek a dologba csak hogy ne essen folt a család becsületén. Ezt a törvényt januárban vonták vissza, a 16 éves Amina Filali halála után, aki patkánymérget ivott, hogy véget vessen életének, miután rákényszerítették, hogy menjen hozzá megrontójához. A lány édesapja azt mondta, a bíró nyomására egyeztek bele, hogy Aminát férjhez adják az erőszaktevőhöz.

Sajnos azonban hiába vonták vissza a törvényt, Marokkóban még mindig rengeteg a nők ellen elkövetett erőszak. Arról nem is beszélve, hogy a nemi erőszakra vonatkozó törvények hihetetlenül idejétmúltak, ezt bizonyítja például, hogy az ilyen esetek elbírálásakor az is szempotnak számít, hogy szűz volt-e még az áldozat az erőszak előtt.

Az Amnesty szóvívője így nyilatkozott a nemi erőszakkal kapcsolatos marokkói törvényekről: „A nemi erőszak meghatározása nem ismeri fel az erőszak valódi mibenlétét, ami függ az olyan kényszerítő körülményektől is, amik nem feltétlenül jelentenek fizikai erőszakot, és a tényt, hogy az erőszak minden nemre és házasságban élőkre is vonatkozhat. Az erőszaknak ez a téves, szűklátókörű meghatározása még mindig lehetővé teszi az erőszaktevők számára, hogy elkerüljék a tényleges felelősségre vonást.”

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter