Autista művészek munkái a kifutón

2014. november 15.
Divatbemutatót tartott az Autistic Art, az az egyedülálló magyar márka, amely autizmussal élő művészek rajzaira épül. Az eladott termékekből is az autizmussal élőket támogatják.

Az Autistic Art márka egyedülállóan egyesíti a művészetet, a dizájnt és a jótékonyságot. A Jaksity György által alapított Mosoly Otthon Alapítvány lakóotthonokban élő autista gyerekeknek és felnőtteknek biztosít rendszeres rajzfoglalkozásokat, így született meg az Autistic Art dizájnmárka, amely az autizmussal élő alkotók művészeti foglalkozásokon készült rajzaira épül. A foglalkozások Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével már hat lakóotthonban elérhetőek.

A Mosoly Otthon Alapítvány az Autistic Art termékek értékesítésével is a 11 magyarországi autista lakóotthont támogatja. A foglalkozásokon elkészült művekből a legizgalmasabbakat elárverezik, az ebből származó összegeket pedig szintén a lakóotthonok működési és fenntartási költségeinek kiegészítésére fordítják. Az Autistic Art selyemsál-kollekció bekerült a 2014. évi Design Évkönyvbe, és szerepelt az Iparművészeti Múzeum Magyar Formatervezési Díj 2014 kiállításán is.

A Mosoly Otthon Művészeti Program 2010 óta működik. Az indulás óta a Mosoly Otthon Alapítvány művészeti foglalkozásokon számos tehetséges autizmussal élő művészt fedezett fel, és képzőművész bevonásával elkezdte tehetséggondozásukat is.

Az Autistic Art termékcsaládjának első tagjai a hernyóselyem sálak voltak. A sálak Révész Eszter textiltervező közreműködésével készülnek. Az elegáns selyemsálak mellett a közelmúltban noteszeken és füzeteken is megjelentek az autista minták. A sálakon és füzetborítókon Lakatos Renáta, Bihari László, Réti Kristóf és Varga Máté autizmussal élő fiatalok grafikáit használták fel.

A november 13-án megrendezett divatbemutatóval egybekötött Mosoly Otthon Alapítvány Esten két magyar divatmárkával való együttműködésből született két új Autistic Art ruhakollekció is debütált. Kele Ildikó dizájnmárkája, a Kele Clothing uniszex kötött pulóvereken használta fel a lakóotthonok művészeti programján elkészült rajzok motívumait.

Az Artista Stúdió az autista grafikákra épülő hernyóselyem anyagokból tervezte és alkotta meg tizenkét darabból álló kollekcióját, amelyben ruhák és felsőrészek találhatók. A divatbemutatón felvonuló mintadarabok egy részét az alapítványi est támogatói aukcióján elárverezték és az ebből befolyó összeggel az alapítvány által támogatott autista lakóotthonokat juttatták anyagi forráshoz.

A divatbemutató után egy rövid kerekasztalbeszélgetést is tartottak, ahol a kezdeményezést támogató művészek – Gryllus Dorka, Ónodi Eszter, Herrer Sára, Tornyi Ildikó, Kovács Krisztián – beszégettek Krizsó Szilvia műsorvezetővel arról, hogy miért tartották fontosnak, hogy a projekt mellé álljanak.