Ajándékozz egy zsák rizst!

2014. december 18.
Bármennyire is közhelyesnek hangozzék, de ami nekünk csupán néhány forint, az sokaknak akár az életbenmaradás zálogát is jelentheti. Az ebola-helyzet miatt éhező Sierra Leone-ieknek egy zsák rizs is hatalmas segítséget jelent.

Korábban már beszámoltunk az Artemisszió Alapítvány koordinálta „Észak-Dél kapcsolat” elnevezésű projektről, melyben hazai és sierra leone-i iskolák működnek együtt. 2013 nyarán négy magyar tanár látogatott az afrikai városba, és a környezetvédelemmel kapcsolatos problémák megoldásában próbáltak segíteni a helyi iskoláknak. A közös munka pedig azóta sem állt meg, a diákok és tanárok tartják a kapcsolatot, és újabb együttműködéseket tervezgetnek.

Most azonban a sierra leone-i iskoláknak még több segítségre van szükségük, mint valaha. A Nyugat-Afrikából kiinduló ebola-járvány miatt a gazdasági válság miatt létrejött éhezés és a betegség egyszerre fenyegeti az ott élőket. Az országba a ki- és beutazás jelentősen megnehezült, a szükségállapot bevezetése miatt a gazdasági tevékenységek 85%-a leállt, a családok elvesztették a munkájukat. A diákok különösen nehéz helyzetbe kerültek: az iskolák bezártak, az oktatás nem biztosított, ráadásul sokan elvesztették szüleiket és a szörnyű körülmények között árván maradtak.Az Aremisszió Alapítvány Adjukössze kampánya összesen 30 sierra leone-i család (összesen körülbelül 150 ember) megsegítését célozta meg, de ehhez még rengeteg támogatásra van szükségük. A kicsi is sokat számít: 1000 Ft-ból az alapítvány 1 üveg fertőtlenítőszert tud vásárolni, 2000 Ft-ból 4 csomag szappant tud venni. 5000 Ft-ból 30 kg rizst tudnak vásárolni, ami egy havi élelmet biztosít egy családnak. 10000 Ft egy család teljes havi rizs adagját és tisztasági szereit fedezi. 

Ebben a videóban a programban résztvevő diákok és az egyik tanár szólalnak meg:

Több információt megtudni és segíteni itt lehet.