Női vezető a The Guardian élén

2015. április 01.
A brit lap fennállása óta először büszkélkedhet női vezetővel. Katharine Viner idén kerül a The Guardian élére, ezzel 194 év után ő lesz az első női főszerkesztője a lapnak.


Profimedia – Red Dot

Több szempontból is fontos, és különleges hír Katharine Viner kinevezése. Kezdjük ott, hogy a The Guardiant még sosem vezette nő, de a többi jelentős brit lap sem állított még nőt az élre. Viner, aki 1997 óta dolgozzik a Guardiannél, jelenleg az amerikai kiadás főszerkesztője, és nyáron veszi majd át az egész lap (és a hozzá tartozó Observer) vezetését. Elődje, a jelenlegi főszerkesztő, Alan Rusbridger 20 éves vezetése után adja majd át a stafétát Vinernek.

A kinevezést szavazás döntötte el, melyben a szavazók 53 százaléka támogatta Vinert. A lap 1821-es fennállása óta Viner lesz a 12. főszerkesztő, aki természetesen örül a megtiszteltetésnek, és várakozással tekint az új kihívások elé: „A Guardian és az Observer főszerkesztőjének lenni hatalmas kiváltság és felelősség. Elsőosztályú újságírók csapatát kell vezetni, akiket világszerte tisztelnek kiemelkedő riportjaikért, önálló gondolkodásukért, pontos elemzéseikért és a digitális fejlesztéseikért.” – magyarázza Viner. Az új főszerkesztő azt is hozzátette, hogy Rusbridger nyomán haladva szeretné tovább építeni a Guardian birodalmát. „Az ő (Rusbridger) múltját folytatva olyan médiaszervezetet szeretnék vezetni, ami merész, tele van kihívásokkal, nyitott és lebilincselő. Ami a legambíciózusabb újságírók, ötletek és események otthona, mindig naprakész és kapcsolatot teremt az olvasókkal világszerte.

Via The Guardian