Indiai nők rappelnek a nemi erőszak ellen

2015. április 13.
Két fiatal indiai lány rappelve áll ki a nők jogairt. A BomBaebs nevű rapduó Rap Against Rape (rap a nemi erőszak ellen) című videóját máris rengetegen látták.

„A nemi erőszak országaként ismernek minket…” – kezdi rappelve mondandóját a göndör hajú, gyönyörű és kőkemény indiai lány. A két fiatal nő BomBaebs néven tette közé rapvideóját az interneten, ami máris rengeteg emberhez eljutott.

„Nem vagyunk hivatásos rapperek, csak két lány vagyunk, akik próbálják felnyitni a szemed.” – állítják a lányok, Uppekha Jain és Pankhuri Awasthi, nem mintha ez számítana egyáltalán ilyen téma esetében. A lányok kíméletlenül szókimondóan beszélnek a nőket elnyomó, patriarchális indiai rendszerről, a saját családjuk által megalázott és meggyalázott nőkről, a menstruáció és szabad szerelem miatt mocskosnak és erkölcstelennek bélyegzett fiatal lányokról. A rapduó az elmúlt idők sok port kavaró esetére is reflektál, a buszon megerőszakolt és súlyosan bántalmazott fiatal diáklány haláláról egyébként dokumentumfilm is készült.

Sajnos a fennálló rendszerben, ahol a nők teste, gondolatai és érzelmei egyszerűen értéktelenek, még mindig rengeteg a nők elleni erőszak, és az elnyomás. „Ha egyedül sétálok hazafelé éjjel, azt mondják felelőtlen vagyok és ostoba, de ha egy férfival látnak, szégyent hozok a családomra?” – rappelik a lányok. A követeléseik pedig világosak: egyenlő jogokat és tisztességes bánásmódot szeretnének a nőknek.