Ismered a jótékony cipők történetét?

2015. április 21.
A TOMS cipőmárka sikere az egyik legszerethetőbb történet a világon. Ezt most ti is megismerhetitek, hiszen a PandArte bloggere is imádja a cipőiket.

Egy amerikai világutazó, Blake Mycoskie 2006-ban egy argentin faluban járt, ahol azzal szembesült, hogy a gyerekeknek nincsenek cipőik, hogy megvédjék a lábaikat. Segíteni szeretett volna, így megalapította a TOMS vállalatot, ami minden egyes cipő vásárlásakor egy pár új cipőt ad egy rászoruló gyereknek a világon!

Blake egy nagyon egyszerű vászoncipőt választott a márka alapdarabjának, amit aztán ezerféle színben és mintával vásárolhatunk meg. A befolyt összegből a szegény gyereknek készül az alábbi képeken látható fekete kis cipő. A hidegebb hónapokra természetesen nem ezt kapják a rászorulók, van már téliesített csizma is.

Annyira bevált a koncepció, és az emberek annyira megszerették ezeket a divatos, egyszerű cipőket, hogy az indulás éve óta (2006) már 35 millió pár új cipőt adtak a rászoruló gyerekeknek, és ez a szám folyamatosan növekszik.

„Úgy alakítottuk ki az adakozási tevékenységünket, hogy különböző fajtájú cipőket tudjunk adni az adományozó partnereink visszajelzései alapján, és segítettünk munkahelyeket teremteni oly módon, hogy a gyártást olyan országokban is végzik, ahol adakozunk. Minden pár TOMS cipőt humanitárius szervezeteken keresztül adunk a gyerekeknek, amelyek szétosztják a cipőket a közösségfejlesztő programjaikon keresztül.”

Felismervén, hogy a sikeres One for One model más globális igényeket is szolgálhat, Blake 2011-ben bemutatta a TOMS szemüveg kollekciót azzal a céllal, hogy minden egyes napszemüveg vagy szemüvegkeret megvásárlása segítse helyreállítani egy arra rászoruló látását.

2014-ben aztán megszületett a TOMS Roasting Co. azért, hogy fejlődő országokban élőknek ivóvizet biztosítson prémium minőségű kávé vásárlása esetén.

A legújabb adomány ötlet a TOMS táska kollekcióhoz kapcsolódik, amely 2015 elején mutatkozott be és biztonságos szülési körülményeket biztosít születési csomaggal és képzett szülést kísérői tréninggel.

A TOMS nemrég jelentette be az együttműködését Christy Turlington Burns és a Every Mother Counts alapítvánnyal – egy limitált kiadású hátizsák és válltáska megjelenésével. Minden egyes táska vásárlásánál a TOMS egy rászoruló anyának segít biztonságosan világra hozni a kisbabáját! Ezen kívül, minden vásárláskor a támogatás egy része az alapítványnak megy, akik segítik a globális összefogást, hogy a jövőben az egészséges várandósságot támogassák.

A TOMS szerintem zseniálisan ötvözte az egyszerű és segítőkész ötleteteket a mindennapos és szerethető divattal. Milyen jó, hogy ezt a fiatal fiút nem csak a pénz és a hatalom érdekelte… Nyilván nem közömbös a jólét a számára, de az alapvető szándéka az volt, hogy segítsen. Ilyen összekapcsolódásokból kellene még vagy 100, ha nem több.

A TOMS cipők tavaszi kollekciójába ebben a galériában kaphattok egy kis betekintést. Készültek a lányoknak, fiúknak és a gyerekeknek is! A magyarországi TOMS lelőhelyeket ezen a linken találjátok.

A galériáért kattints a képre!

PandArte