Bájos barna balerinák

2015. május 05.
A Brown Girls Do Balett nevű alapítvány azért jött létre, hogy a fekete lányok is bátran a rúd mellé állhassanak, és kecsesen hajlonghassanak a klasszikus balett dallamaira. A projekt sikerét pedig mi sem bizonyíthatná jobban, mint a gyönyörű és tehetséges, kávé -és csokoládészínű balett-táncosokról készült fényképek.

Takiyah Wallace foglalkozását tekintve fotográfus, aki valószínűleg sosem gondolta, hogy egy napon olyan alapítvány létrehozásán dolgozik majd, ami a fekete balett-táncosokat segíti majd. Mert ezt egyáltalán nem is tervezte. Ő csupán szerette volna, ha hároméves kislánya balettórákat vehetne, azonban sehol nem talált olyan helyet, ahol afroamerikai kislánya komfortosan érezhette volna magát. Ezért megalapította a Brown Girls Do Ballet névre keresztelt alapítványt.

Wallace azt mondja, rá kellett döbbenie, hogy nagyon kevés a fekete lány a balett világában. Pedig úgy tűnik, ennek nem a lelkesedés hiánya az oka, hiszen ahogy megalapította alapítványát, azonnal hatalmas érdeklődéssel találkozott. Wallace szerint ellenben nagyon is nyomós érv például, hogy a balettiskolák drágák, és olyan fehér elitkultúra részei, melyről a feketék úgy érzik, nincs helyük benne. Állítólag az is problémát jelent, hogy a balett világában már a kezdetektől úgy gondolták, a sötét bőrszín túlságosan feltűnő, és elvonja a figyelmet a többi táncosról. Ezeket az avitt berögződéseket szeretnék most lebontani Wallace barna balerinái, és elég csak ránézni a gyöyörű, hangulatos fotókra, hogy mi is teljes válszéllességgel kiálljunk mellettük!