A csend szigete – munkahelyi fülke a zavartalan telefonbeszélgetésekhez

2015. május 26.
Egy nyüzsgő munkahelyen, a kávéfőző moraja, a nyomtatók gépzaja és a tűsarkúk agyvelőig hatoló kopogása közepette igazi rémálom lebonyolítani egy fontos hívást. Bizsók Vajk és csapata ezért rukkoltak elő a csendes telefonfülke ötletével, ami lehetővé teszi a zavartalan beszélgetéseket!

Aki nagy cégnél dolgozik, biztosan látott már mobiltelefonnal a fülére tapadva, idegesen keringő kollégákat, akik morcos pillantást vetnek minden elhaladóra, aki miatt le kell halkítani hangjukat. Legyen szó szuperfontos üzleti tárgyalásról, vagy a nagymama – nem kevésbé szuperfontos – hívásáról, néha mindannyiunknak szüksége van egy csendes, nyugodt helyre, ahová elvonulhatunk telefonálni.

Ez a megfigyelés hajtotta Bizsók Vajk dizájnert is, mikor megszületett fejében a silent telefonfülke ötlete. „Belsőépítészekkel végzett munkáink során merült fel ez az igény, ugyanis hallotuk, hogy beterveztek hasonló fülkéket nagy terű irodákba, de a dolgozók nem használják, mert hatástalan. Megvizsgáltuk ezeket a termékeket és azt tapasztaltuk, hogy akusztikailag gyengén teljesítenek. Ezen felbuzdulva fejlesztettük ki saját fülkénket, ami a valós igényre fókuszál. Nem hallatszik ki a telefonáló hangja, és nem hallatszik be a külső lárma.” – magyarázza Vajk.

Első hallásra talán különösnek tűnhet, hogy a csendes telefonfülke ötletgazdája eredetileg olyan tárgyak szerelmese és megalkotója, melyekből szívünkkel együtt dobbanva szól a basszus, és átjárja a szobát a kristálytiszta jazz– a szomszéd nénik igazi rémálmainak, a hangfalaknak. A Bizsók Hangsugárzó Manufaktúra termékei nem csak igényes, letisztult formavilágukról, de kiváló minőségükről is híresek, nem is kérdés, hogy a munkatársak imádnak mindent, ami zene, zaj, hang, csend, és persze dizájn.

„A hang, a zene nagyon hangsúlyos része az emberek életének. Komoly hatással van ránk. Amiért engem lenyűgöz az a pihentető, kikapcsolást segítő ereje. Nagyon jó érzés és élmény komoly hangsugárzókon, jó akusztikai környezetben zenét hallgatni.” – meséli a fiatal tervező. „Nagyon szeretjük az akusztikát és az egész tudományágat. Tudjuk milyen rossz, ha zajos környezetben kell egy fontos telefont elintézni. Erre adunk megoldást a versenytársainknál sokkal hatékonyabban működő fülkénkkel.”

Ha a csendben beszélni tudnék…

A fülkét ne úgy képzeljük el, mint egy hagyományos, üvegablakos hasábot, ahol apróért vásárolhatunk pár percnyi beszélgetést. Ez valójában egy olyan hely, ahová elvonulhatunk mobilunk társaságában, és teljes csendben és édes nyugalomban bonyolíthatjuk le telefonbeszélgetéseinket. Belül a világító mennyezet ad kellemes, szórt fényt, de a fülkékhez jár alap tartozékként egy kényelmet fokozó fenéktámasz is – az igazán hosszú csevejekhez. Kiegészítőként kapható hozzá lehajthatjó asztal, telefon –vagy laptop töltő, és extra világítás is, szóval otthoni hálószobánk komfortszintjéig fokozhatjuk a belső terét.

És hogy ez miért olyan jó? Nem mintha ezt annyira magyarázni kellene bárkinek, aki már próbált egy nagy irodaházban telefonálni, de a hitetleneket győzze meg a tudományos tény, hogy a zaj bizony jelentősen rontja munkahelyi hatékonyságunkat. „Míg a zene jó hatással van ránk és csendes helyiségben élvezhető leginkább, a zaj, mint tudjuk negatívan befolyásolja teljesítőképességünk. Az embereket el kell szigetelni a zajforrásoktól, ami egy irodában többek között a beszűrődő utcazaj, a konyhai vagy másológépek zaja, a hangosan telefonálók hangja is lehet. A megfelelő akusztikai környezetben megnő a dolgozók hatásfoka, kevésbé fáradnak el a nap végére, nem zökkenek ki a munkából és még sorolhatnánk.”Bár a fülkét elsősorban cégek számára tervezte meg Bizsók csapata, felmerült már, hogy nagyobb szórakozóhelyeken vagy akár közösségi tereken is elhelyezzék azokat. Jelenleg egy prototípus készült el, ami egyelőre a tervezők szerint remekül működik, és máris sokan érdeklődnek iránta. 

www.silent-place.com