IQ-teszt már kutyáknak is

2015. június 04. |

Vajon tényleg olyan okos a kis Foltos? És Rex többre is képes, mint leülni a zebra előtt? Minden kiderülhet.

A kutatók 20 játékos feladatból álló tesztsort fejlesztettek ki az ebek számára, hogy minden elfogultság nélkül mérhessük le kedvenceink képességeit. Sőt, a teszttel kutyánk személyiségéről is többet megtudhatunk, hiszen a gyakorlatok olyan készségeket is mérnek, mint az empátia, a memória, a kommunikációs képesség, az észjárás gyorsasága és a mérlegelés képessége.

Az egyik feladat például így néz ki: lehelyezünk két műanyagpoharat az eb elé, miközben a kutya szeme láttára elhelyezünk egy jutalomfalatot az egyik alá. És itt jön a trükk! Bizalomgerjesztő mozdulattal az üres pohár felé bökünk. Ha kutyánk az üres poharat választja, akkor nyugtasson a gondolat, hogy feltétel nélkül követi parancsainkat, és fontos számára a gazdához való kötődés. Ha azonban azt a poharat választja, amiről tudja, hogy jutalomfalatot rejt, akkor az állat magabiztosan hoz önálló döntéseket, és persze az okos választásnak hála a finomság is megilleti őt. 

A kutatáshoz kapcsolódó www.dognition.com oldalon 19 dollár ellenében kipróbálhatjuk az összes érdekes feladatot, hogy jobban feltérképezzük legjobb barátunk képességeit. A feladatok megoldása után az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói összerakják a kutyus profilját.

Itt kiderül, hogy a blöki az „Ász”, a „Reneszánsz Kutya” vagy esetleg az „Einstein” kategóriába passzolnak-e a kilenc profil közül. Persze nem arról van szó, hogy valakinek a kutyája parciálisan integrál, a tiéd pedig nem. Az állatvilágban az intelligencia egészen mást jelent, mint az embereknél, és sose felejtsük el, hogy mindegyik gombszemű szőrmók gyönyörű, vicces és okos. Nekünk, gazdiknak legalábbis biztosan.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter