IQ-teszt már kutyáknak is

2015. június 04.
Vajon tényleg olyan okos a kis Foltos? És Rex többre is képes, mint leülni a zebra előtt? Minden kiderülhet.

A kutatók 20 játékos feladatból álló tesztsort fejlesztettek ki az ebek számára, hogy minden elfogultság nélkül mérhessük le kedvenceink képességeit. Sőt, a teszttel kutyánk személyiségéről is többet megtudhatunk, hiszen a gyakorlatok olyan készségeket is mérnek, mint az empátia, a memória, a kommunikációs képesség, az észjárás gyorsasága és a mérlegelés képessége.

Az egyik feladat például így néz ki: lehelyezünk két műanyagpoharat az eb elé, miközben a kutya szeme láttára elhelyezünk egy jutalomfalatot az egyik alá. És itt jön a trükk! Bizalomgerjesztő mozdulattal az üres pohár felé bökünk. Ha kutyánk az üres poharat választja, akkor nyugtasson a gondolat, hogy feltétel nélkül követi parancsainkat, és fontos számára a gazdához való kötődés. Ha azonban azt a poharat választja, amiről tudja, hogy jutalomfalatot rejt, akkor az állat magabiztosan hoz önálló döntéseket, és persze az okos választásnak hála a finomság is megilleti őt. 

A kutatáshoz kapcsolódó www.dognition.com oldalon 19 dollár ellenében kipróbálhatjuk az összes érdekes feladatot, hogy jobban feltérképezzük legjobb barátunk képességeit. A feladatok megoldása után az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói összerakják a kutyus profilját.

Itt kiderül, hogy a blöki az „Ász”, a „Reneszánsz Kutya” vagy esetleg az „Einstein” kategóriába passzolnak-e a kilenc profil közül. Persze nem arról van szó, hogy valakinek a kutyája parciálisan integrál, a tiéd pedig nem. Az állatvilágban az intelligencia egészen mást jelent, mint az embereknél, és sose felejtsük el, hogy mindegyik gombszemű szőrmók gyönyörű, vicces és okos. Nekünk, gazdiknak legalábbis biztosan.