Pink Ribbon: a mozgás szabadsága, mellrák után is

2015. június 10.
Arról valamiért kevesebbet beszélünk, hogy a mellrákos betegek küzdelme nem ér véget a műtét után. Hosszú út és kemény munka szükséges ahhoz, hogy valaki eljuthasson a teljes lelki és fizikai felépülésig. A Pink Ribbon program egy pilatesz-alapú, speciális mozgásformával segíti a mellrák utáni gyógyulást.

Korábban már írtunk a Pink Ribbon Programról, melyet hazánkban Németh-Tavasz Brigitta honosított meg. Nem régiben a Pink Ribbon Program alapítója, Doreen Puglisi is Magyarországon járt, és látogatása során nekünk is elmesélte, hogyan jutott eszébe ez a pilatesz-alapú torna: „A pilatesz legfontosabb alapelemei a stabilizáció, a megfelelő légzés, a kiegyensúlyozott testtartás. Fontos továbbá, hogy ennek a mozgásnak a célja nem csak az izmok erősítése, hanem azok nyújtása is.” – magyarázza Doreen. „A műtétektől és kezelésektől általában az izmok összeugranak, és túlságosan merevekké válnak, illetve a beavatkozások után sok fájdalmas hegszövet alakulhat ki. Úgy láttam, a pilátesz szinte minden fizikai problémára megoldást kínál, amivel a mellrák után felépülő betegek küzdenek. Közvetlenül a gyógytorna utántól kezdve a teljes felépülésig terjednek a gyakorlatok és foglalkozásmódszerek.”


Doreen Puglisi és Németh-Tavasz Brigitta

Persze nem egyszerű pilateszről van szó. A Pink Ribbon program, egy hathetes speciális tornasorozat, amit ideális esetben a gyógytorna után, az operációt követő 6-12. héttől kezdenek. „Az első néhány hétben a stabilizációra, a légzéstechnikákra és az izomszövetek nyújtására fordítjuk a legnagyobb hangsúlyt. Mivel itt egy meghatározott területen kell dolgoznunk a testen, kicsit átalakítottuk a hagyományos pilatesz gyakorlatokat. Ezeket a kicsit megváltoztatott, átértelmezett, de alapvetően pilátesz-alapú mozgásokat kimondottan a műtétek által érintett területeken végezzük.” – árulta el Doreen. A gyakorlatok pedig mindig az alapján épülnek fel, hogy ki milyen kezelést kapott, illetve milyen jellegű volt az operáció, mennyi mell, vagy esetleg izomszövetet kellett eltávolítani. „Lehetséges, hogy valakinek csak a mellszövet egy részét távolítják el, és az is, hogy a teljes mellet, és a hónalji nyirokcsomókat néha pedig izomszövetet is kiműtenek. Aztán ott van a sugárzás, ami másodfokú égési sérüléseket is okozhat, ennek következtében pedig még több hegszövet alakulhat ki a testen. Ez rendkívül fájdalmas dolog. Ilyenkor a legtöbb beteg úgy érzi, megfosztották a mozgás képességétől, a mozgás szabadságától. További probléma lehet a nyiroködéma kialakulása is, ami szintén hosszú időre megkeserítheti a betegek életét.”

De a különleges program nem csak a mozgásról szól, hanem arról is, hogy a betegek lelkileg is felépülhessenek. Azon túl, hogy egymás társaságában, közösen dolgozhatják fel a betegséget a mellrák után felépülő nők, a mozgás szabadságának visszanyerése segít nekik a belső állapotuk stabilizálásában is: „Mikor elindítottam a programot, nem is számítottam rá, hogy érzelmi folyamatok is a felszínre kerülnek majd. Én magam is mellrák-túlélő vagyok, és a saját példámon keresztül döbbentem rá, hogy ez a betegség nem csak a fizikai állapotot érinti, hanem a lelkünkre is hatással van. Ahogy visszakapod a mozgás lehetőségét, és ezzel párhuzamosan csökken a fájdalom is, az érzelmek is felszínre törnek. Egy darabig úgy érzed, hogy megragadtál egy szörnyű állapotban, hogy sosem lesz már normális életed, de ahogy fizikailag újra elkezdesz megerősödni, lelkileg is erősebbnek érzed magad.” 

Egészség és szépség

A program egyik legfőbb támogatója a mellrák elleni küzdelem egyik élharcosa, az AVON Magyarország. Június 6-án a márka mellrákellenes sétát és családi napot is szervezett, ahol izgalmas programokkal várták a kicsiket és nagyokat.