Megbetegíthet a családon belüli tabu és hazugság

2015. június 03.
Idővel pszichés zavarokhoz, sőt pszichoszomatikus megbetegedésekhez is vezethetnek a kegyesnek hitt párkapcsolati élethazugságok.


Profimedia – Red Dot

Míg egyesek szerint a kegyes hazugság a hosszú házasság titka, másoknál egyáltalán nem fér bele, hogy ne az igazat mondják a párjuknak. Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus szerint az utóbbiak teszik jól, hiszen bár a hazugságok rövid ideig komfortosabbá tehetik az életünket, idővel komoly betegséget is okozhatnak.

„Több újrakezdőm panaszkodik arról, hogy idősebb korukban egyre nehezebben tudják feldolgozni a korábban kegyesnek hitt élethazugságukat, és ez az évek előrehaladtával gyakran pszichés zavarokhoz, sőt  pszichoszomatikus megbetegedésekhez  vezethet. Tapasztalatom szerint a leggyakoribb tabu téma a házasságban fogant, de nem a férj  által nemzett, vagy  a családapa házasságon kívül, úgymond balkézről született gyermeke, esetleg az örökbefogadott utód valós eredete. Majdnem ugyanekkora feszültséget okozhat egy korábbi, letagadott házasság, vagy az együttélők valós származása: eltitkolt vallási kötődése, etnikai hovatartozása” – mondta a szakember, aki szerint a tabunál nincs kínzóbb, gyötrelmesebb érzés.

Ha titokban maradnak ezek az élethazugságok, akár életre szóló szorongást, depressziót, üldöztetési mániát is kifejleszthet a titok őrzőjében. Ha pedig megtörténik a lelepleződés, törvényszerűen  bekövetkezik a családi tragédia. Ennek elkerülésének egyetlen módja a családon belüli őszinteség.

„Aki azt reméli, hogy soha nem derül fény a korábbi kicsapongására, önmagát áltatja. Az időben megejtett párbeszéd az érintettekkel megelőzheti a feleket váratlanul érő trauma okozta mély fájdalmat. Minden házasulandónak ismernie kell a párja múltjának fontosabb részleteit, amelybe feltétlenül  beletartozik az, hogy volt-e már férjes, vagy nős, van-e gyermeke, esetleg tartott-e fent homoszexuális viszonyt. Ahogy egy házasságon, vagy élettársi kapcsolaton belül sem lehet tabu, ha a hosszú ideje kívánt gyermek mástól, azaz nem a férjtől fogant meg, akár élettani összeférhetetlenség, akár a köztük lévő súlyos, tudat alatt működő lélektani ellentmondások miatt” – tette hozzá Dr. Szöőr Anna.

A jogász-pszichológus arra is emlékeztet, hogy a szülőknek minden esetben gondolniuk kell az ütközőponton álló gyermekeire, akik mit sem tehetnek az egészről. Gyenge vigasz az, hogy ilyenkor a tabu fenntartója, vagy abban éppen elbukó szenved a legjobban lelkiismereti okok miatt, hiszen a kegyes élethazugságával  tönkre teheti a benne bízók boldog , őszinte családba, akár  jövőbe vetett hitét.