Az első TED-előadás abortusz témában

2015. június 23.
Az abortusz különösen érzékeny téma, nem szokás nyíltan beszélni róla még Amerikában sem. Aspen Baker mégis vállalta a vele történteket ország-világ előtt, hogy segítsen azoknak, akik hozzá hasonlóan nehéz helyzetbe kerülnek.

A TED konferenciái megosztásra érdemes gondolatokkal foglalkoznak – így szól a szervezet szlogenje. Ezúttal az abortusz témája került terítékre. Aspen Baker, egy kaliforniai anyuka nyíltan beszélt a saját tapasztalatairól a május végi előadáson.

Baker mindennapinak tűnő történetével hívta fel a figyelmet a fontos problémára: 10-ből 3 amerikai nő átesik abortuszon 45 éves koráig. Ehhez képest nem sok lehetőség adódik lelki támaszt nyújtó fórumot találni, vagy nyíltan beszélni az átélt tapasztalatokról és nehézségekről.

Aspen Baker vallásos családban nőtt fel, Isten és az élet szeretetére tanították a szülei. Segítették a szegényeket, felelős lánynak nevelték és ő maga is biztos volt benne, hogy tudatos felnőttként él. Elképzelhetetlennek tartotta, hogy valaha abortusza legyen. „És mégis lett – mondja Aspen. Frissdiplomásként, egyedülállóként esett teherbe és hosszas vívódás előzte meg az elhatározását. – Honnan tudhattam volna, hogy mi a helyes út? Rettegtem, hogy utólag megbánom majd a döntésem, de azt biztosan tudtam, hogy nem így szeretném leélni az életem.”

Hatalmas segítséget jelentett számára egy kolléganője támogatása, aki szintén átesett már abortuszon és megosztotta a tapasztalatait a rettegő lánnyal. „Nagyon sokat jelentett, hogy nem voltam egyedül a sötét titkommal és nyíltan beszélhettünk arról, ami történt.”

„Politikai csatározások és vallási viták egyik vesszőparipája a téma, ez jelentősen megnehezíti az őszinte kommunikációt – magyarázza Baker. – Egy ilyen komoly döntés hátterében ugyanúgy állhat erőszak, mint anyagi problémák vagy lelki nehézségek. Ha mindenki őszintén elmondhatja a saját történetét, az mindnyájunk hasznára válhat, lelki támaszt nyújthatunk egymásnak. Mindannyian mások vagyunk, és különböző döntéseket hozunk akár hasonló szituációkban is. Egy abortusz után lehet, hogy egyesek reményvesztetté válnak, míg mások fellélegeznek. Van aki sötét titokként őrzi, van akinek pedig az esik jól, ha mindenkinek elmondhatja, ami vele történt.”

Aspen 2000-ben alapította meg az Exhale nevű szervezetet, aminek célja, hogy az abortuszon átesett nők számára érzelmi támogatást és segítséget nyújtó fórumot biztosítson.

„Itt nem abortuszellenességről, vagy annak pártolásáról van szó, hanem arról, hogy empátiával és jóindulattal közelítsünk egymáshoz, mert mindannyian mások vagyunk különböző életutakkal és motivációkkal.” – hangsúlyozza Aspen Baker.

A következő videóban Aspen meséli el a személyes történetét (angol nyelvű felvétel):

Fotók: Profimédia – Red Dot