Sétával a családon belüli erőszak ellen

Június 28-án rendhagyó sétával emlékeznek meg egy tragikus körülmények között elhunyt féléves kisfiúról és mindazokról, akik hozzá hasonlóan a családon belüli erőszak áldozataivá váltak.

Az eseményt az elhunyt kisfiú édesanyja, Seres Barbara vezeti. A séta célja a megemlékezés mellett az, hogy felhívja a figyelmet a társadalmi felelősségre: nemcsak a törvényhozók és a rendőrség, hanem a mi felelősségünk is, hogy ne történjen több ehhez hasonló tragédia.

Találkozó június 28-án 15 órakor a Clark Ádám téren, de részletesebb információkéat az esemény Facebook-oldalán is találtok. https://www.facebook.com/events/1655296954689751/

Fotó: Profimédia – Red Dot

Tudj meg többet Barbara történetéről

Barbarának kezdetben nem tűnt fel, hogy párja erőszakos lenne, de közös gyermekük születése után az apa egyre gyakrabban emelt kezet a feleségére. A nő édesanyjánál próbált új életet kezdeni, mire volt párja többször halálosan megfenyegette. Ígéretét meg is próbálta valóra váltani, amikor ki akarta dobni a gyermeket a negyedik emeletről, amit a nagymama akadályozott meg. A férfit ezt követően előzetes letartóztatásba helyezték, majd két év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték. Egy héttel azután, hogy azt eljárás befejeződött, és szabadon engedték, egy gyermekláthatási alkalom alatt a férfi kidobta hat hónapos kisfiát a negyedik emeletről, majd magával is végzett.

Pár szó a családon belüli erőszakról

Magyarországon minden héten meghal egy nő a hozzá (valaha) legközelebb álló férfi kezei által, a családon belüli erőszak áldozatainak többsége pedig nő vagy kiskorú gyermek. A legtöbb áldozat nem mer segítséget kérni félelemből, szégyenérzetből vagy a környezet elutasító, bagatellizáló reakciója miatt. A kapcsolaton belüli erőszak legsúlyosabb végkimenetele a gyilkosság, amely legtöbbször azután következik be, hogy a bántalmazott véget akar vetni, vagy véget is vet a bántalmazó kapcsolatnak. A szakértők szerint ez a legkockázatosabb időszak a bántalmazottakra, valamint a közös gyermekükre nézve.