Vagyonokat fizetnek a csodadadusnak a kínai nők

2015. június 29.
Az első baba érkezése nagy vízválasztó minden nő életében, a kínai kismamák nem is bízzák a dolgot a véletlenre. Sokan egy kisebb vagyont költenek arra, hogy a kritikus első hónapban minden rendben legyen a kicsi körül.

Mindenki kapaszkodjon meg: majdnem egymillió forintnak megfelelő összeget fizetnek egy hónapra a bentlakó kínai szuperdadáknak. A friss, tapasztalatlan kismamák ugyanis nem szeretnék, ha bármi probléma történne a babákkal, ezért profi dadusukra bízzák magukat – és a kicsit.


(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Ennek egyébként van hagyománya a kínai kultúrában: régebben a friss kismamák magától értetődően átadták a babákat egy gyakorlott asszonynak, hogy ők az első hónapban visszanyerhessék erejüket. Ennek érdekében állítólag például disznólábból főzött levest is fogyasztottak. Akkoriban ezt a pozicíót az anyós töltötte be, ma már egy professzionális dadáé a feladat. Ezek a szuperdadák átlagosan félmilliós fizetést kérnek havonta, ezért cserébe beköltöznek a kismama otthonába, és minden teendőt ellátnak a baba körül. De ha a friss anyukák nem szeretnének kisegítőt a házba, beköltözhetnek ők maguk egy „szülés utáni gondozóba”, amiről még véletlenül se asszociáljunk a hazai kórházak szebb napokat is látott kórtermeire. Ezekben a speciális kínai otthonokban ugyanis a babák bébijógában és babamasszázsban is részesülhetnek, eközben a dolgozók minden pillanatot dokumentálnak fényképezőgéppel, hogy az első emlékek megmaradhassanak az örökkévalóságnak. 

Ez idő alatt az anyukáknak nincs más dolguk, mint hogy kipihenjék a szülés fáradalmait, esetleg szülés előtti alakjuk visszaszerzésén fáradozzanak. Kérdés, hogy jó-e ebben a korai, érzékeny korszakban ilyen kevés időt tölteni a kicsikkel, és hogy szükséges-e mindez a jól bevált szülői segítség helyett – vállalva persze az ébren töltött éjszakákat, meg az állandó kimerültséget.