A szakáll halott, ideje borotválkozni

2015. július 08.
Egy ideje már egyre többen merészkednek a nietzschei kijelentésig, miszerint a szakáll ideje véglegesen lejárt. Ha hiszünk az arcszőrzetben fürdőző hipszterkultúrát temetőknek, már az új trónkövetelőket is üdvözölhetjük.

Milyen szép is volt pedig, mikor a belváros – ha a külföldi országokhoz képest kicsit késve is –megtelt a macbookjuk mögé húzódó, nagyszakállú, tetovált férfiakkal. Bár már tavaly is bejelentették (kik is?) a szakáll idejének végét, idén már a hipszterek helyébe lépő új irányzat is egyre feltűnőbben jelentkezik.

Nevezetesen a yuccie (Young Urban Creative/szubkultúra haladóknak a yuppie és a hipszter keveréke) arcokról van szó, akik a lázadó bozontot szofisztikált, borotvált külsőre cserélték. Míg a hipszterek – elviekben – az ellenkultúra szőrös harcosai voltak, akik az establishment-ellenesség jegyében fogyasztották biokávéjukat és morzsázták organikus bageljeiket a szakállukra, addig egy igazi yuccie a technika ismeretének segítségével termeli magának a „kreatív vagyont”. Szóval nem csak jól keres, de kreatív munkával keres jól. Az interneten élnek, tudatos fogyasztók, de persze ismerik a legmenőbb helyeket a városban, utálják, ha hipszternek nézik őket és – talán épp utóbbi miatt – nem utolsó sorban borotválkoznak!

Azért nem kell izgulni… divathullámok jönnek és mennek, de ami jó, az jó, a szakáll pedig örök. És ha valaki le is borotválja a yuccie-ság oltárán, ne felejtsük el, hogy visszanő!