Szabó Jucus: „Ne csak az evést élvezzük, hanem a főzést is!”

Az ember azt hinné, öt hozzávalóból legfeljebb egy ízesített limonádét vagy nem túl rafinált tésztát lehet összedobni, de Szabó Jucus hétről hétre bebizonyítja nekünk, hogy ennél sokkal több lehetőségünk van. Az újdonsült kétgyerekes anyuka számára a főzés igazi örömforrás, a blogján és a Marie Claire online oldalán kéthetente megjelenő egyszerű és kreatív receptjei azt is főzésre csábítják, aki egyébként nem nagy barátja a fakanálnak.

 

Mit jelent számodra a főzés?

Nekem a legemlékezetesebb családi pillanatok mind terített asztalhoz vagy közös főzéshez kötődnek. Nagymama nyújtotta a rétestésztát, farsangkor fánkot sütöttünk, nyáron palacsintaevő versenyt rendeztünk az unokatestvéreimmel. A másik nagymamámnál a nagy családi ebédeknél déli harangszó után már kanalazni kellett az első kanál húslevest. Otthon minden este hétkor együtt vacsorázott a család. Ez a szokás tinédzserként bosszantónak tűnt, de most, hogy saját családom van, egyre jobban látom a közös étkezések jelentőségét. Egy-egy lopott esti vacsora a barátnőkkel pedig napokra feltölt!

Mióta blogolsz?

Először az otthon készített kenyereimet osztottam meg a nagyvilággal, miután meguntam, hogy a barátaimnak egyesével küldözgessem a recepteket. Aztán mikor alábbhagyott a kenyérsütési láz, egyre több egyéb receptet töltöttem fel. 2014-ben útjára indítottam azt a blogot, ami leginkább közel áll a szívemhez. Itt csak olyan recepteket találhatóak, amelyek gyorsan elkészíthetők, nem bonyolultak, és mindössze öt hozzávalóra van szükség hozzájuk.

Miért pont öt hozzávaló?

Mert egy kezemen meg tudom számolni a hozzávalókat, még bevásárlólista sem kell hozzá, mert biztos nem felejtem el. Mindig is olyan ételeket készítettem, amelyek gyorsak, kevés, de friss hozzávalóból készülnek. Hasonló alapanyagokból egy kis változtatással vagy más fűszerezéssel máris egy új ételt lehet varázsolni.

Mesélnél nekünk a konyhádról?

Nálunk a konyha a mindennapi élet központja, ezért is külön öröm számomra, hogy lakásunk konyháját én tervezhettem meg. A konyhasziget a „nagy szerelmem”, ahonnan a szemem sarkából látom a játszó kisfiamat, a szunyókáló kislányomat és az olvasó férjemet. Már csak egy kis spájz hiányzik, de talán egy következő konyhámból már az sem fog!

Immár kétgyerekes anyuka vagy. Hogyan jut időd a blogolásra?

Család, gyerekek és karrier között lavírozva fontos volt, hogy találjak időt olyan dolgokra, amelyek feltöltenek. Anyukaként nagyon fontos, hogy gyermekeimmel minden nap történjen valami olyan, ami valóban boldoggá teszi őket. Ugyanakkor ez jár nekem is! Én mindig is szerettem főzni és kísérletezni a konyhában, nekem ez sosem volt házimunka, hanem kikapcsolódás. Ezért tudok varázsolni rá egy kis időt, míg a két és fél éves Albert bölcsiben van, a két és fél hónapos Lotti pedig alszik. Van egy dobozom tele szalvétákkal és különféle fotózási kellékekkel teledobálva, de jól el van dugva, nehogy játék legyen belőle! Ha bármit főzök, ezt kapom elő, és már kattognak is a képek, készül a recept.

Egy ideje a marieclaire.hu-n jelennek meg „gasztro-beauty” receptjeid. Ez a fogalom pontosan mit jelent?

Igen, kéthetente jelentkezem a receptjeimmel. Ezek olyan könnyen és gyorsan elkészíthető, öt hozzávalóból készült ételek, amelyek nem csak finomak, de olyan alapanyagokból készülnek, amelyek jót tesznek a bőrnek, hajnak, körömnek, tehát szépülhettek tőlük.

Milyen típusú ételeket készítesz elsősorban?

Nyitott vagyok az újdonságokra, mindent kipróbálok. Szeretem az egészséges ételeket, alapelvem, hogy ami finom, az nem feltétlenül egészségtelen. A jól megválasztott alapanyagokkal és a korszerűbb főzési eljárásokkal észrevétlenül csempészhetünk egészséges ételeket az asztalra. Használjunk bátran egészséges, reform alapanyagokat, és ha kellőképpen kreatívak vagyunk, akkor a család is hamar belátja, hogy ezek nagyon finomak.

Mit tanácsolsz a még nem annyira profi szakácsoknak és háziasszonyoknak?

Ahhoz, hogy ne csak az evést, hanem a főzést is élvezzük, pár apró trükköt kell csak követni. Ha nem vagyunk jártasok a konyhában, kezdjük a főzést olyan egyszerű ételekkel, amelyeket eleve szeretünk. Használjunk hozzá egy új, ismeretlen hozzávalót, aztán még egyet, meg még egyet. Egyszer csak ott lesz egy teljesen új és finom étel. Sokan ott követik el a hibát, hogy mind alapanyagában, mind az elkészítés módjában teljesen új ételekkel próbálkoznak. Ez persze aztán elsőre nem is sikerül, és máris ott a kudarc. Nagymamám tanácsát is érdemes megfogadni. Ő mindig azt mondta: „Kislányom, bárhol élsz a világban, mindig legyen egy jó hentesed!” Igaza volt, hiszen egy jó hentestől, egy helyi zöldségestől friss és minőségi alapanyagokat szerezhetünk be, ráadásul remek tanácsokkal láthatnak el bennünket, hogy épp mit érdemes venni, hogyan érdemes elkészíteni.

Mi az az irány, amely szerinted meghatározza a gasztro-stílusod?

Öt alapelvem van, amelyekhez tartom magam:

  1. Rövid idő alatt finomat!
  2. Élvezd az evést és a főzést!
  3. Legyen egészséges!
  4. Fontos a család és a hagyomány!
  5. Szerezd be helyben!