Feltörekvők: Interjú Gregus Máté divatfotóssal

Még csak huszonnégy éves, de már több divatanyaga jelent meg a marieclaire.hu-n, sőt a magazinban is felejthetetlen fotósorozatokat köszönhetünk neki. Gregus Mátéval fotózásról, csapatmunkáról és a New York-i divathétről beszélgettünk, meg persze arról, mi a tökéletes divatfotó titka.

Mindig fényképezéssel szerettél volna foglalkozni?

Nagyon régóta érdekelt a téma, már általános iskolában és középiskolában én fényképeztem az iskolai rendezvényeken, osztálykirándulásokon. Szegeden kezdtem el partifotósként dolgozni, miután tizennyolc évesen a szüleimtől és a nagyszüleimtől megkaptam az első tükörreflexes fényképezőgépemet.

Ha jól tudom, az egyetem miatt kerültél Szegedre.

Igen, eredetileg székkutasi vagyok. A középiskola után fél évig jártam a Szegedi Tudományegyetem gazdasági informatika szakára, de hamar rájöttem, hogy az nem az én világom, így főállásban kezdtem el fotózni. Ezután alakult ki bennem, hogy elkezdjek foglalkozni a fotózással, eleinte csak hobbiszinten.

Hogyan tanultál bele a szakmába?

Kezdetben magamtól, saját tapasztalat alapján, leginkább ösztönből dolgoztam. A divatfotókhoz inspirációt gyűjtök magazinokból, Instagramon követem a híres hazai és külföldi divatfotósokat. Január óta Zsólyomi Norbert divatfotós mellett vagyok asszisztens, tőle rengeteget tanulok. Nagyon élvezem a közös munkát, változatos dolgokat csinálhatok, és minden segítséget megkapok tőle.

Kicsit előreszaladtunk az időben, hogyan lett a partifotózásból divatfotózás?

2013-ban kerültem kapcsolatba Festyvel, az ő blogjára kezdtem street style fotókat készíteni, ezek meg is jelentek a marieclaire.hu-n. Először csak feljártam Pestre Szegedről, de december óta már itt is élek. Festyvel és Chabyval közösen voltunk a 2014-es New York-i divathéten is.

Hogy képzeljünk el egy ilyen eseményt?

Három divatbemutatóra mehettem be, ott fotóztam a kifutókat. Óriási élmény volt több száz fotóssal együtt fotózni, csak objektíveket láttam, erről kellett volna egy képet csinálnom. New York is csodálatos volt a hatalmas felhőkarcolóival, elképesztően sokféle ember járt-kelt az utcákon nagyon extrém ruhákban. A New Yorkban készült street style fotóim a novemberi Marie Claire-ben jelentek meg.

Az már kiderült, hogy a street style jól áll neked, ezen kívül milyen helyszíneken fotózol?

Gyakorlatilag mindenhol. Legtöbbet mostanában talán stúdióban dolgoztunk, meg persze ott voltak a Marie Claire Fashion Daysen készült backstage-képek, amelyek szintén megjelentek a magazinban. Az például engem is meglepetésként ért, amikor csináltam a képeket, még nem is tudtam, hogy megjelenhet. Végül tízoldalas divatanyag lett belőle. Dolgozom külső helyszíneken is, nagyon szerettem például a legutóbbi kosárpályás fotózást. Egy francia srácról, Godwinról készítettünk képeket. Már nagyon régen a fejemben volt egy ilyen kosaras koncepció, örültem, hogy végre össze tudtuk hozni.

Többes számban beszélsz, ezek szerint csapatban dolgozol.

Igen, tök jó, hogy végre összeállt a csapatom. Balla Frida a stylist a pasis anyagoknál, a csajosakat Lénárt Ákossal csináljuk, állandó sminkesünk Galambos Eszter, a fodrászunk még változó. Egy-egy fotózás igazi csapatmunka, nagyon jó szokott lenni a hangulat, ezért is szeretem. Ahhoz pedig, hogy tökéletes divatfotó szülessen, mindenkinek a maximumot kell nyújtania. Ott van a modell, a fotós, a haj, a smink, a helyszín, a ruha, a kiegészítők. Ha ezek közül csak az egyik nem sikerül jól, már nem lesz tökéletes a kép.

Milyen távlati terveid vannak?

Továbbra is divatfotózással szeretnék foglalkozni, a saját projektjeimen dolgozni, megragadni minden lehetőséget. Még rengeteget kell tanulnom, Norbi asszisztenseként tudok is fejlődni, tanulni. És idén újra megyek a New York-i divathétre, a repülőjegyem már meg is van. A többi egyelőre maradjon titok.

Kattints a képre a “Hello summer!” fotósorozatért!

Kattints a képre Máté legújabb fotósorozatáért!


Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték