Feltörekvők: Interjú Gregus Máté divatfotóssal

Még csak huszonnégy éves, de már több divatanyaga jelent meg a marieclaire.hu-n, sőt a magazinban is felejthetetlen fotósorozatokat köszönhetünk neki. Gregus Mátéval fotózásról, csapatmunkáról és a New York-i divathétről beszélgettünk, meg persze arról, mi a tökéletes divatfotó titka.

Mindig fényképezéssel szerettél volna foglalkozni?

Nagyon régóta érdekelt a téma, már általános iskolában és középiskolában én fényképeztem az iskolai rendezvényeken, osztálykirándulásokon. Szegeden kezdtem el partifotósként dolgozni, miután tizennyolc évesen a szüleimtől és a nagyszüleimtől megkaptam az első tükörreflexes fényképezőgépemet.

Ha jól tudom, az egyetem miatt kerültél Szegedre.

Igen, eredetileg székkutasi vagyok. A középiskola után fél évig jártam a Szegedi Tudományegyetem gazdasági informatika szakára, de hamar rájöttem, hogy az nem az én világom, így főállásban kezdtem el fotózni. Ezután alakult ki bennem, hogy elkezdjek foglalkozni a fotózással, eleinte csak hobbiszinten.

Hogyan tanultál bele a szakmába?

Kezdetben magamtól, saját tapasztalat alapján, leginkább ösztönből dolgoztam. A divatfotókhoz inspirációt gyűjtök magazinokból, Instagramon követem a híres hazai és külföldi divatfotósokat. Január óta Zsólyomi Norbert divatfotós mellett vagyok asszisztens, tőle rengeteget tanulok. Nagyon élvezem a közös munkát, változatos dolgokat csinálhatok, és minden segítséget megkapok tőle.

Kicsit előreszaladtunk az időben, hogyan lett a partifotózásból divatfotózás?

2013-ban kerültem kapcsolatba Festyvel, az ő blogjára kezdtem street style fotókat készíteni, ezek meg is jelentek a marieclaire.hu-n. Először csak feljártam Pestre Szegedről, de december óta már itt is élek. Festyvel és Chabyval közösen voltunk a 2014-es New York-i divathéten is.

Hogy képzeljünk el egy ilyen eseményt?

Három divatbemutatóra mehettem be, ott fotóztam a kifutókat. Óriási élmény volt több száz fotóssal együtt fotózni, csak objektíveket láttam, erről kellett volna egy képet csinálnom. New York is csodálatos volt a hatalmas felhőkarcolóival, elképesztően sokféle ember járt-kelt az utcákon nagyon extrém ruhákban. A New Yorkban készült street style fotóim a novemberi Marie Claire-ben jelentek meg.

Az már kiderült, hogy a street style jól áll neked, ezen kívül milyen helyszíneken fotózol?

Gyakorlatilag mindenhol. Legtöbbet mostanában talán stúdióban dolgoztunk, meg persze ott voltak a Marie Claire Fashion Daysen készült backstage-képek, amelyek szintén megjelentek a magazinban. Az például engem is meglepetésként ért, amikor csináltam a képeket, még nem is tudtam, hogy megjelenhet. Végül tízoldalas divatanyag lett belőle. Dolgozom külső helyszíneken is, nagyon szerettem például a legutóbbi kosárpályás fotózást. Egy francia srácról, Godwinról készítettünk képeket. Már nagyon régen a fejemben volt egy ilyen kosaras koncepció, örültem, hogy végre össze tudtuk hozni.

Többes számban beszélsz, ezek szerint csapatban dolgozol.

Igen, tök jó, hogy végre összeállt a csapatom. Balla Frida a stylist a pasis anyagoknál, a csajosakat Lénárt Ákossal csináljuk, állandó sminkesünk Galambos Eszter, a fodrászunk még változó. Egy-egy fotózás igazi csapatmunka, nagyon jó szokott lenni a hangulat, ezért is szeretem. Ahhoz pedig, hogy tökéletes divatfotó szülessen, mindenkinek a maximumot kell nyújtania. Ott van a modell, a fotós, a haj, a smink, a helyszín, a ruha, a kiegészítők. Ha ezek közül csak az egyik nem sikerül jól, már nem lesz tökéletes a kép.

Milyen távlati terveid vannak?

Továbbra is divatfotózással szeretnék foglalkozni, a saját projektjeimen dolgozni, megragadni minden lehetőséget. Még rengeteget kell tanulnom, Norbi asszisztenseként tudok is fejlődni, tanulni. És idén újra megyek a New York-i divathétre, a repülőjegyem már meg is van. A többi egyelőre maradjon titok.

Kattints a képre a „Hello summer!” fotósorozatért!

Kattints a képre Máté legújabb fotósorozatáért!