Por állagú étel vethetne véget az éhezésnek

2015. augusztus 04.
A fantasztikus filmekből ismert futurisztikus konyhatrükk, ami megoldhatná a világ egyik legnagyobb problémáját.

Sajnos köztudott tény, hogy rengeteg ételt pazarlunk el minden évben. Ez egyrészt azért van, mert jóval több élelmiszert vásárlunk, mint amennyire szükségünk lenne, másrészt azért, mert a felhalmozott mennyiséget nem tudjuk időben felhasználni, és az előbb romlik meg, mint hogy a tányérokra kerülhetett volna. Ezzel szemben máshol éheznek.


(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Erre a problémára próbáltak megoldást találni azok a fiatalok, akik por állagú ételeket hoztak létre – ráadásul lejárathoz közeledő élelmiszerekből. Így a kidobásra ítélt ételek akár két évvel tovább is húzhatják. A svéd Kent Ngo a formatervezést tanuló Gerald Marinnal és Vita Jarolimkovával karöltve alkották meg a FoPo por állagú élelmiszereket. „Nem az érdekel, hogy új termékeket fejlesszünk, vagy újabb technológiát használjunk. Hanem hogy értékesebbé tegyük, és jobban kihasználjuk az élelmiszereinket. A vállalkozásunk legfontosabb eleme, hogy szinte lejárt, kidobásra ítélt zöldségeket és gyümölcsöket használunk fel.” – magyarázza Gerald Marin. 

Egyelőre háromféle por állagú ételük létezik: banán, málna és mangó, de hamarosan csatlakozik az ananász is. Ezeket belekeverhetjük joghurtba, használhatjuk sütéshez, vagy turmixok alapanyagául is. Külön jó hír, hogy technikailag bármi kiszárítható, persze az íz azért kérdéses marad. A FoPo jelenleg Kickstarteren gyűjt a vállalkozás beizzítására, és ha segítünk nekik, még egy adag szárított finomságot is kaphatunk 2015 őszén.