„Nem kizárt, hogy tényleg mi vagyunk az ördögök” – EXKLUZÍV Pussy Riot-interjú

2015. augusztus 14.
A Pussy Riot három, Budapestre érkező tagja exkluzív interjút adott a magyar Marie Claire-nek a Szigeten. Nadjával, Másával és Pjotr Verzilovval a Magyar Narancs munkatársa, állandó szerzőnk, Köves Gábor beszélgetett.

Putyin vetkőzzön pucérra, Nyikita Mihalkov kapja be, a mellbimbó legyen fedetlen, Madonna pedig nem barát csak vacsoratárs – többek között ilyen irányt vett beszélgetésünk a Pussy Riot Budapesten tartózkodó két tagjával, a Putyin börtönét megjárt Marija „Mása” Aljohinával és Nagyezsda „Nadja” Tolokonnyikovával, valamint utóbbi férjével, az ugyancsak politikailag aktív Pjotr Verzilovval.

Putyin szereti félmeztelenül megülni a lovát, mint azt számos fotó is bizonyítja. A félmeztelen lovaglás csak az idősecske diktátorok közt dívik vagy afféle nemzeti sport?

Nadja: Igen, Putyin félmeztelen lovas, és ez nekünk édeskevés: mi azt akarjuk, hogy ülje csak meg teljesen pucéron azt az állatot! Anyaszült meztelenül még ennél is szórakoztatóbb lenne. A félmeztelenség a szegény ember meztelensége – ezt vallom. De ha már a testrészeknél tartunk, lelkes támogatói vagyunk a Szabadságot a mellbimbónak! mozgalomnak. Kiállunk a mellbimbó szabadságáért. Mai képmutató világunkban egy felül meztelen nő ugyanolyan megítélés alá esik, mint egy alul-felül meztelen férfi. És ez tarthatatlan. Szóval vetkőzzön csak Putyin tovább!
Mása: Putyinnak nem sikerült népmozgalmat indítania a félmeztelen lovaglással. Már csak azért sem, mert csak kevés orosz engedheti meg magának, hogy lovat tartson.

Az orosz ortodox egyház feje azt mondja, hogy amit önök művelnek, az maga az ördög műve. Önök azt mondják, amit Putyin művel, az az ördögi. De mit mond maga az ördög?

Mása: Az sem kizárt, hogy tényleg mi vagyunk az ördögök. A mi abszurd orosz valóságunkban Putyin egy istenség, szóval, ha ő az isten, hozzá képest mi könnyen lehetünk akár ördögök is. Mi vagyunk a jó ördögök. De magát Putyint nem is mondanám ördögnek. Csak egy rendőr, aki elnöki hatalmat kapott.
Nadja: Olvastam egy könyvet, a címe az, hogy A feleségem boszorkány. Számomra ő a követendő példa: a boszorkányfeleség. Kora gyerekkorom óta boszorkány akarok lenni. Még az is előfordulhat, hogy egyszer férjezett boszorkány leszek.

Amikor a Megváltó Krisztus-székesegyházbeli performance-uk után bíróság elő kerültek, sejtették, hogy az eljárás csupán színjáték, és az ítélet már az elején megszületett?

Nadja: Mivel nem voltunk hajlandóak elismerni, hogy bűnösök vagyunk, tudtuk, mi vár ránk. Tiszta sor volt, mit akarnak tőlünk. Hogy bűnösnek valljuk magunkat, és hogy megnevezzük azt a két másik Pussy Riot-tagot, akik ugyancsak ott voltak a székesegyházbeli performance-en. Hármunkat vettek őrizetbe, kétfős hiányuk volt. Azzal fenyegettek, hogy ha nem vallunk, három év börtönt varrnak a nyakunkba. De nem számoltak a nagy médiaérdeklődéssel. Így csak két évet kaptunk. De már a tárgyalások elején biztosak voltunk benne, hogy ez börtönnel vagy munkatáborral fog végződni.

Mi volt a legnyomasztóbb börtönélményük?

Nadja: Megismertem egy lányt, újonc volt még, és nagyon tapasztalatlan. Rendőruniformist kellett varrnunk, és szegénynek nagyon nem ment. Nem tudott lépést tartani a régiekkel. Nem kerülhette el a büntetését: a régi gárda arra kényszerítette, hogy vetkőzzön le, és úgy, pucéron varrja az egyenruhákat.

És önöket nem érték komolyabb atrocitások?

Nadja: A börtönvezetőség tudta, hogy vannak ügyvédeim, a sajtó is figyel rám, ezért engem nem mertek bántani. Más stratégiát választottak: engem nem zaklattak, de a környezetemben lévőket igen. Arra játszottak, hogy ők majd elvégzik a piszkos munkát. Szigorításokat vezettek be, megvonták a telefont, a cigit, a mosakodási lehetőséget a többiektől, és ha valaki panaszt tett, annak azt mondták, hogy mindez miattunk van, mert a nyilvánosság előtt kritizáltuk a börtönviszonyokat.

Hozzájutottak könyvekhez a börtönben?

Nadja: Igen.
Mása: Én is.

Mit olvastak odabent?

Nadja: Szolzsenyicint.
Mása: Foucault-t.

A Pussy Riot kezdetben hevesen ostorozta a kapitalizmusnak nevezett mételyt, ma meg Madonnával barátkoznak. Mi változott?

Mása: Na, na, nem vagyunk barátok! Együtt vacsoráztunk egyszer, ennyi történt. De egyikünk sem gondolja, hogy a pénz ördögtől való lenne, lehet azt jó célra is használni. Például antikapitalista üzeneteket is közvetíthetünk a művészet eszközeivel.

Nyugati népszerűségüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az úgynevezett champagne socialist elit is mennyire keresi a társaságukat: a szociálisan oly nagyon érzékeny celebrityk és társaik...

Nadja: Pezsgő? Pfuj. Én vörösboros vagyok. Moszkvában nincsenek pezsgős politikusok, mert abban a pillanatban, hogy felemeled a hangod a rendszer ellen, időd se lenne, hogy pezsgőt bonts, máris rád szállnak.
Peter: Az oroszoknak a pezsgőről más jut az eszükbe. Hírhedt eset: az orosz rendőrök megerőszakoltak valakit egy pezsgősüveggel. Hát, ez jut eszünkbe, nekünk oroszoknak a pezsgőről.

Moszkvában élnek?

Mása: Igen.
Peter: Igen.
Nadja: Igen.

Önmagukat alakították Kevin Spacey tévésorozatában, a Kártyavárban. A saját szövegüket mondták?

Nadja: A saját szövegünk volt, de minden a forgatókönyv betűje szerint zajlott. Egy ilyen sorozatban minden jelenetet tízszer vesznek fel, improvizációra semmi esély.

A sorozatban Kevin Spacey-t választják meg az USA elnökévé. A most folyó amerikai választási kampányt követik?

Nadja: Baromi izgalmas követni, mi folyik most az Államokban. Donald Trump, micsoda egy patetikus alak!

Bevennék Trumpot a Pussy Riotba?

Nadja: Egy feltétellel. Csak ha felcsatol magának egy szadomazo szájgolyót és a hozzá tartozó fenékapplikációt.

Olyasmire gondol, ami a Ponyvaregényben is előkerül?

Nadja: Pontosan.
Peter: Kevin Spacey-ből jó elnök lehetne. Talán indulnia kéne az eggyel ezutáni választáson.

És kit látnának valóban szívesen a Pussy Riotban?

Nadja: Elizabeth Warren liberális amerikai szenátort szívesen látnánk a tagjaink között. De tulajdonképpen minden független orosz politikus a Pussy Riot tagja. Aki ma független, orosz és politikus az kimeríti a punkság fogalmát. Bárkit bármikor megverhetnek, előállíthatnak, bebörtönözhetnek.

Szeretik Nyikita Mihalkov filmjeit?

Mása: Az egy seggfej!

Az orosz művészek közül Mihalkov támadta önöket a leghangosabban…

Peter: Mihalkov lejárt lemez. A nyolcvanas években élte a fénykorát. A Csalóka napfény volt az utolsó jó filmje, azóta a legfőbb teljesítménye, hogy benyalt Putyinnak. Mára a tehetségéből sem maradt semmi. A mi kedvencünk Andrej Zvjagincev filmje, a Leviatán.

Maszkban melyik színt preferálják?

Mása: Én a kéket.
Peter: Legutóbb, a glastonburys fellépésünk során szivárványos maszkot viseltem.
Mása: De miért kérdez ilyeneket?

Mert lassan vége az interjúnak és nincs idő hosszabb kérdésre.

Mása: Nem bántani akarom, remek kérdés, a börtön óta senki sem kérdezte meg.
Nadja: Tőlem a börtönben sem kérdeztek ilyesmit.

Fotó: Dobos Geri