Női Nap – Együtt az endometriózis ellen!

2015. szeptember 22.
Állandóan sietünk, igyekszünk minden helyzetben helyt állni, közben pedig néha azon kapjuk magunkat, hogy elhanyagoljuk saját testünket és lelkünket. Itt egy nap, mikor ideje mindent letenni, és a női egészségre koncentráluni!

Napjaink rohanó világában, nincs időnk magunkra, nem tudjuk megélni nőiességünket, amely különböző női betegségek kialakulásához vezethet. Elveszett a nők együtt, egymással töltött idejének értéke. Jó lenne, ha mi nők jobban figyelnénk magunkra, ismernénk saját testünk működését és időben észrevennénk a változásokat. Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elhivatott az egészséges életmód, a nőiség támogatása irányában.

Az endometriózisról

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normál esetben kizárólag a méhben található méhnyálkahártya (endometrium-szövet) kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a normális ciklikus változásokat, amelynek következményeként a menstruáció alatt véres váladék gyülemlik fel a méhen kívül. Az ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása súlyos panaszokat és erős fájdalmakat okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is.Az endometriózis 95 %-ban a reproduktív korú nők betegsége, a nem szült nőknél gyakoribb. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen.


(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Az endometriózis főbb tünetei:

• fájdalommal kísért és/vagy szabálytalan menstruáció
• meddőség
• alhasi fájdalom
• fájdalmas nemi élet
• szorulás vagy hasmenés
• fájdalmas széklet/vizeletürítés
• véres széklet/vizelet

Az endometriózis könnyen összetéveszthető más, kismedencére kiterjedő betegséggel, például medence- vagy bélgyulladással, ezért a tünetek megjelenése esetében ajánlott a szakorvosok felkeresése.

„Együtt könnyebb” Női egészségért Alapítvány – Együtt könnyebb!

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány 2014. decemberében alakult, előtte – 2009 óta – klubként működött. Az Alapítvány fontosnak tartja, hogy szakértőkkel karöltve nyújtson segítséget az endometriózissal küzdő nők számára. Mindhárom alapítónál (Salamon Adrienn, Kocsi Gabriella és Forró Csilla) évekkel ezelőtt endometriózist diagnosztizáltak, így a személyes tapasztalat a kezdetektől fogva meghatározó mind az alaptevékenységet, mind az egyes programokat és kezdeményezéseket illetően.

Ingyenes NŐI NAP – Egy nap, ami NŐI egészségünkről szól!

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány INGYENES női egészségnapot hirdet 2015. október 10-én szombaton neves előadók közreműködésével és ingyenes makrobiotikus desszertkóstolóval.

A rendezvény háziasszonya:Csiki Judit (Nők lapja Egészség újságírója, life coach, a Zöldsaláta életmód blog írója) 

Program:

09:30-10:00 Regisztráció

10:00-10:25 Köszöntő – „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány bemutatkozásaElőadók: Forró Csilla, Kocsi Gabriella, Salamon Adrienn

10:30-11:30 Endometriózis és meddőség – tények és tévhitekElőadó: Dr. Bokor Attila PhD, egyetemi adjunktus, laparoscopos csoportvezető, SE ÁOK I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

11:40-12:00 Az endometriózis hatása a mindennapokra – ahol az egészség/betegség és a lélek találkozikElőadó: Márki Gabriella, egészségpszichológus (Meddőségi és Endometriózis Centrum), doktorandusz (ELTE PPK)

12:10-12:50 Kerekasztal beszélgetés: Nehézségek, hullámvölgyek, félelem, depresszió – útban a gyógyulás felé(A testünk mellett a lelkünk is fontos!)Tervezett asztaltársaság: Kocsi Gabriella (endometriózis), Dr. Valló Ágnes (pszichoszomatikus belgyógyász), Dr. Kovács Zoltán (szülész-nőgyógyász)A beszélgetést moderálja: Salamon Adrienn („Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány)

12:50-13:45 Ebédidő, desszertkóstoló, kötetlen beszélgetések
WORKSHOPOK – gondolatébresztők, bemutatkozások

13:45-14:15 A női szervezet, a női egészség támogatása – tippek, trükkök, praktikákTémavezető: Ráth Zsuzsanna, makrobiotikus tanácsadó, fényháló terapeuta, kundalini jógatanár

14:25-14:55 Táplálkozási tanácsok – javasolt és nem javasolt ételek, női egészségünket támogató ételek (endometriózis/PCOS/mióma, meddőségi probléma stb . esetén)Témavezető: Mixtay Zsuzsa, makrobiotikus életmód és természetes gyógymódok tanácsadó

15:05-15:35 Szeresd a kételyeid – élvezd a csendet! „A befelé fordulás, a belső csend ideje van itt. Figyelj, hallgass! Ez most a várakozás évszaka. Először tanuld meg szeretni a kérdéseket, majd növekedj bele a válaszaid megélésébe. De addig is: Élvezd a csendet!”Témavezető: Gáborjáni Réka, női jóga, szakrális női tanítások és workshopok, kismamajóga, szülésfelkészítés, dúlaság

15:45-16:15 „Szeretet szerviz” – a baba-projekt nehézségei, párkapcsolati krízisek, avagy hogyan tartsuk karban párkapcsolatunkat?Témavezető: Dr. Valló Ágnes (Pszichoszomatikus belgyógyász, természetgyógyász, mentálhigiénikus, mediátor) – Dr. Szilágyi Zoltán (közgazdász, marketing- és PR-szakértő, tanár, coach, mediátor)

16:25-16:55 MA-URI Tánc és Bodywork bemutató – Kiút a fájdalmainkból és a félelmeinkből érintéssel, tánccal és tudatosságunk növelésévelTémavezető: Győrfi Zsófia, MA-URI tréner, kezelő és Tamás Zita, MA-URI kezelő 

Helyzszín: Centrál Médiacsoport Zrt., 1037 Budapest, Montevideó utca 9.A részvétel INGYENES, jelentkezni az info@noiegeszsegert.hu email címen lehet! A regisztráció a terem befogadóképessége miatt KÖTELEZŐ!
A helyszínen büfé nem működik majd, azonban előzetes jelentkezés alapján makrobiotikus egytálétel 1200 forintért/fő rendelhető az info@noiegeszsegert.hu címen.