Fókuszban az értékmegőrzés

2015. október 02.
Sajnos valamiért még mindig nem vagyunk hajlandóak foglalkozni vele, hogy az élet egyszer véget ér, halálunk után pedig nem csak az emlékünk maradhat. Ott vannak például a gondosan megalkotott vállalkozások, amiket fontos lenne átadni a fiatalabb generáció számára.

Utódlástervezés. Bár ez a szó kissé hivatalosan hangzik, létező, aktuális és érdekes témák gyűjtőfogalma. Sajnos itthon még mindig kevesen gondolnak arra, hogy az élet múlandó, s a gondosan megalkotott vállalkozásokat fontos és szükséges lenne átadni a fiatalabb generáció számára. A szavak és a fogalmak mögött mindig emberek és személyek rejlenek.Ezeket a rendkívüli emberi történeteket hallhatták, és okulhattak belőle azok, akik részt vettek az „Értékmegőrzés generációkon át” címet viselő szakmai konferencián. A  konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Székházában tartotta a szervező bpv. Jádi Németh Ügyvédi Iroda azzal a céllal, hogy végre elkezdődjön egy őszinte, nyílt párbeszéd és együttgondolkodás a hazai családi vállalkozások utódlástervezésének érdekében.

Őszinte párbeszéd

Ezekből a rendkívüli történetekből okulhattak azok, akik részt vettek az „Értékmegőrzés generációkon át” címet viselő szakmai konferencián. A találkozót a Magyar Tudományos Akadémia Székházában tartotta a szervező bpv. Jádi Németh Ügyvédi Iroda. A cél az volt  hogy végre elkezdődjön egy őszinte, nyílt párbeszéd és együttgondolkodás a hazai családi vállalkozások utódlástervezésének érdekében.

Dr. Parragi Edina Katalin, Európa jogi és családjogi szakjogász, c. egyetemi docens a Marie Claire-nek elmondta: a rendezvény díszvendége Habsburg György főherceg volt. A főherceg Európa egyik legmeghatározóbb császári – királyi családjának sarjaként az egyik legfőbb értéknek a szülői példamutatást tartja.

Szenvedély és értékek

A különleges konferencia fővédnöki feladatait Zwack Izabella és dr. Kürti Sándor vállalták magukra. Zwack Izabella immár hatodik generáció képviselője a legendás Zwack családi vállalkozásban, ami mindig is az egész család szívügye volt. Az üzletasszony szerint a családi vállalkozások az értékekről, a szenvedélyről és a gondoskodásról szólnak. Izabella a világ több táján megszerzett tudását felhasználva teremtette meg saját cégét,  a Zwack Izabella Borkereskedést. A Kürt Adatmentés ugyancsak világszerte ismert az IT-szektorban. Nem véletlenül nyilvánították Hungarikummá az 1989-ben alapított családi vállalkozás által végzett adatmentést. Az őszinte párbeszéd során Jaksity György, a Budapesti Értéktőzsde Igazgatóságának egykori elnöke elmondta, két cselekvőképtelen gyermeke miatt kiemelten fontos számára az értékek átadása és a felelősségteljes utódlástervezés. A tőzsdei szakember Bill Gates elveit vallja magáénak, mivel szerinte is az a gyerek érdeke, hogy ne az alapító teljes vagyona hulljon ölébe. Dr. Virág Judit galériás – ahogy a családi vállalkozók alapítói, az átadók általában, –  még nehezen képzeli el életét a galéria nélkül. Lánya Anna, immár előrelátóan bekapcsolódott azonban az aukciós ház életébe. Nagy kérdés viszont a művészettörténész számára, miképp adja tovább mindazt a munkájához kapcsolódó emléket és adatot, mely csak a sajátja, de a galéria működtetéséhez szükséges adatbázis. Az is nagy kérdés, milyen néven működjön  tovább a Virág Judit Galéria, hiszen  lánya – Kelen Anna –  apja családi nevét viszi tovább. 

Megrázó sorsok

A Vylyan Borászat tulajdonosa és vezetője, Debreczeni Mónika őszintén vallott arról, hogy 2004-ben elhunyt férje, Debreczeni Pál éppen azért adta borászata nevéül Villány középkori nevét, hogy az utódok neve a márkanévre tekintettel ne okozzon bonyodalmat. Mónika elmesélte, férjével ugyan sokat beszélgettek arról, mi lesz a folytatása a borászatnak, ha történne valami. Sajnos be is következett a legrosszabb, s végrendelet híján hosszú örökösödési per várt az özvegyre. Ezért Jaksity Györgyhöz hasonlóan a borásznő is hangsúlyozta, hogy kiemelkedően fontos okiratban rendezni az utódlás kérdéseit.A Poli-Farbe tulajdonosa Szabó Antal elmondta, bár öt gyermeke van, ám egyiküket sem érdekelte eddig az üzlet. „45 éves koromig azt hittem, halhatatlan vagyok. Utána azonban fordult velem a világ, és immár szakemberekkel együtt tervezzük meg a családi értékek utódlását.”  

Családi indíttatás

Dr. Kürti Sándor kifejtette, ő és testvére a KÜRT Zrt. alapításakor édesanyjuknak akartak megfelelni, és mindig ez vitte őket előre. Még akkor is, amikor első bevételükből iskolát alapítottak. A cég vezetésébe fia, Kürti Tamás is bekapcsolódott, aki a KÜRT Akadémia vezetésében teljesedik ki igazán.S. Hegyi Lucia, magyar divatvilág meghatározó alakja, a Luan by Lucia Divatház alapítója és vezető tervezője és Dr. Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke, valamint Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómia ügyvezető igazgatója egyaránt azt hangoztatták, gyermekeik kizárólag saját akaratukból döntöttek úgy, hogy szeretnének beletanulni a vállalkozásba. Míg Dr. Losó József teljesen átadta cége vezetését gyermekeinek, S. Hegyi Lucia mellett lánya, Sümeghy Claudia részt vesz a munkálatokban. Zwack Izabella számára pedig soha nem is volt kérdés, hogy folytatja a vállalkozást. Pintér Katalin gyermekei legújabb családi vállalkozásuk, a budai Émile étterem vezetésében már szinte teljesen szabad kezet kapnak, ám mindig bízhatnak Katalin támogatására és óvására. Dr. Parragi Edina Katalin szakjogász hangsúlyozta, a családi vállalkozások sikeres utódlástervezése biztos alap a társadalom és a gazdaság számára is egyaránt, éppen ezért elkötelezettek a téma iránt.