Az erőszakra nincs mentség – 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen

2015. november 21.
Hamarosan kezdetét veszi a 16 Akciónap elnevezésű nemzetközi kampány, amely zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben. A következő hetekben számos rendezvény, többek között a Néma Tanúk felvonulás, jótékonysági műhelyvásár, filmvetítések és kerekasztal-beszélgetések várják az érdeklődőket. A rendezvénysorozat rávilágít: Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akiknek a nők elleni erőszak fogalma a megtapasztalt napi valóságot jelenti.

1991 óta szerte a világon november 25. és december 10. között kerül megrendezésre a 16 Akciónap nevű kampány. Az esemény határdátumai nagy jelentőséggel bírnak: november 25. a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, míg december 10. az emberi jogok világnapja. A számos civilszervezet, intézmény és magánszemély csatlakozásával és részvételével szervezett eseménysorozat a nők elleni erőszak minden formájával szembeni fellépés és zéró tolerancia fontosságát hangsúlyozza. A 16 Akciónap rávilágít arra, hogy a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, mely többek között az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti.

A rendezvénysorozat nyitóeseménye november 21-én (szombaton) 14:00 órakor kezdődik az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán (Budapest V., Egyetem tér 1–3.). Az eseményen megemlékezünk az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati erőszak során megölt nőkről. Ezt követően 15:20-kor indul a Néma Tanúk felvonulás, amely az Egyetem térről a Kossuth térre, a Parlament elé érkezik.

Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akiknek a nők elleni erőszak fogalma a megtapasztalt napi valóságot jelenti. Az EU Alapjogi Ügynökségének (FRA) reprezentatív kutatása szerint a 15 éves koruk óta a fizikai és/vagy szexuális erőszak valamely formájának áldozatává vált magyar nők aránya a válaszadó 18–74 év közötti korosztályban 28%. Ez a 2011-es népszámlálás adataiból kiindulva több mint 1 124 000 magyar nőt jelent. A partnerük által fizikai és/vagy szexuális erőszakot elszenvedett nők aránya 21% ebben a korosztályban (ez a becslések szerint több mint 843 000 nő), míg a nők 49%-a (több mint 1 968 000 nő) ellen alkalmazott fenyegető vagy súlyos lelki erőszakot a partnere. A 18–74 év közötti magyar nők 9%-a (legalább 361 000 nő) ellen követtek el szexuális erőszakot 15 éves kora óta. Ezen túlmenően a megkérdezett magyar nők 27%-a számolt be arról, hogy 15 éves kora előtt felnőtt elkövetőtől fizikai, lelki vagy szexuális erőszakot szenvedett el. (Ez több mint 1 084 000 nőt jelent.) A kutatás rákérdezett az interjút megelőző 12 hónapban elszenvedett erőszakra is. Ennek alapján Magyarországon jelenleg nagyságrendileg több mint 223 000 nő él olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai és/vagy szexuális erőszak áldozatává teszi a partnere.

A NANE Egyesület a 16 Akciónap kampány más szervezőivel együtt azon munkálkodik, hogy ez a súlyos társadalmi probléma kellő figyelmet kapjon, és a nők elleni erőszak minden formájával szemben szakszerű és hatékony legyen a fellépés. A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy kísérjék figyelemmel és – amennyiben tehetik – részvételükkel tiszteljék meg a kampány eseményeit, ily módon is hozzájárulva a nők elleni erőszakkal szembeni fellépéshez.

További információ a kampányról és a programokról a 16 Akciónap honlapján és a NANE Facebook oldalán található.