Az erőszakra nincs mentség – 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen

2015. november 21. |

Hamarosan kezdetét veszi a 16 Akciónap elnevezésű nemzetközi kampány, amely zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben. A következő hetekben számos rendezvény, többek között a Néma Tanúk felvonulás, jótékonysági műhelyvásár, filmvetítések és kerekasztal-beszélgetések várják az érdeklődőket. A rendezvénysorozat rávilágít: Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akiknek a nők elleni erőszak fogalma a megtapasztalt napi valóságot jelenti.

1991 óta szerte a világon november 25. és december 10. között kerül megrendezésre a 16 Akciónap nevű kampány. Az esemény határdátumai nagy jelentőséggel bírnak: november 25. a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, míg december 10. az emberi jogok világnapja. A számos civilszervezet, intézmény és magánszemély csatlakozásával és részvételével szervezett eseménysorozat a nők elleni erőszak minden formájával szembeni fellépés és zéró tolerancia fontosságát hangsúlyozza. A 16 Akciónap rávilágít arra, hogy a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, mely többek között az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti.

A rendezvénysorozat nyitóeseménye november 21-én (szombaton) 14:00 órakor kezdődik az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán (Budapest V., Egyetem tér 1–3.). Az eseményen megemlékezünk az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati erőszak során megölt nőkről. Ezt követően 15:20-kor indul a Néma Tanúk felvonulás, amely az Egyetem térről a Kossuth térre, a Parlament elé érkezik.

Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akiknek a nők elleni erőszak fogalma a megtapasztalt napi valóságot jelenti. Az EU Alapjogi Ügynökségének (FRA) reprezentatív kutatása szerint a 15 éves koruk óta a fizikai és/vagy szexuális erőszak valamely formájának áldozatává vált magyar nők aránya a válaszadó 18–74 év közötti korosztályban 28%. Ez a 2011-es népszámlálás adataiból kiindulva több mint 1 124 000 magyar nőt jelent. A partnerük által fizikai és/vagy szexuális erőszakot elszenvedett nők aránya 21% ebben a korosztályban (ez a becslések szerint több mint 843 000 nő), míg a nők 49%-a (több mint 1 968 000 nő) ellen alkalmazott fenyegető vagy súlyos lelki erőszakot a partnere. A 18–74 év közötti magyar nők 9%-a (legalább 361 000 nő) ellen követtek el szexuális erőszakot 15 éves kora óta. Ezen túlmenően a megkérdezett magyar nők 27%-a számolt be arról, hogy 15 éves kora előtt felnőtt elkövetőtől fizikai, lelki vagy szexuális erőszakot szenvedett el. (Ez több mint 1 084 000 nőt jelent.) A kutatás rákérdezett az interjút megelőző 12 hónapban elszenvedett erőszakra is. Ennek alapján Magyarországon jelenleg nagyságrendileg több mint 223 000 nő él olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai és/vagy szexuális erőszak áldozatává teszi a partnere.

A NANE Egyesület a 16 Akciónap kampány más szervezőivel együtt azon munkálkodik, hogy ez a súlyos társadalmi probléma kellő figyelmet kapjon, és a nők elleni erőszak minden formájával szemben szakszerű és hatékony legyen a fellépés. A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy kísérjék figyelemmel és – amennyiben tehetik – részvételükkel tiszteljék meg a kampány eseményeit, ily módon is hozzájárulva a nők elleni erőszakkal szembeni fellépéshez.

További információ a kampányról és a programokról a 16 Akciónap honlapján és a NANE Facebook oldalán található.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

Örökbe fogadtunk egy szenior cicát, aki kicsit minket is megmentett ciceró

Örökbe fogadtunk egy szenior cicát, aki kicsit minket is megmentett