Táncolj velünk az erőszak ellen!

2016. február 14.
Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Egymilliárd nő ébredése (One Billion Rising) világméretű kampány. Az esemény a nők és lányok elleni erőszakkal szembeni fellépést sürgeti a tánc és a művészet erejével. A február 14-i dátumhoz kapcsolódva évente több mint kétszáz országban aktivisták milliói szerveznek akciókat a nők és lányok biztonságáért. A kampányhoz világszerte elismert művészek és közéleti személyiségek is csatlakoznak.

A világon három nőből egy ellen követnek el fizikai vagy nemi erőszakot; ez egymilliárd nőt jelent. Nem véletlen tehát az „Egymilliárd nő bántalmazása gyalázat, egymilliárd nő tánca forradalom” üzenet, amely a mozgalmat elindító Eve Ensler írónő nevéhez kötődik.

A magyarországi eseménynek idén a Bálint Ház ad otthont, ahol a résztvevők együtt eltáncolják a Törd szét a láncot! (Break the Chain!) dalra koreografált figyelemfelhívó táncot. A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak most vasárnap 14:30-tól a Flash Mob-ra, valamint az utána kezdődő „Kérsz teát?!” című rendhagyó színházi előadásra. A fiataloknak készült darabot Bánki Gergely és Sipos Vera írta és rendezte a NANE Egyesület felkérésére és szakértői támogatásával. Az előadást a színészekkel és szakértőkkel folytatott beszélgetés követi, melyet Bombera Krisztina, a mozgalom önkéntese vezet. A belépés ingyenes.

FB esemény ITT!
Időpont: 2016. február 14. vasárnap, délután 3.
Helyszín: Bálint Ház. Budapest, VI. Révay u. 16.

Programterv:
14.30 Érkezés, információs stand
15-15.10 Megnyitó
15.10-15.20 Közös tánc
15.20-15.30 Terem átrendezése
15.30-16.15. Kérsz teát?! színházi előadás
16.15-17.00 Vezetett beszélgetés. Moderál: Bombera Krisztina

A darab alatt kisgyermekek számára az Éden Játszóház ingyen áll rendelkezésre. 130 fő feletti létszám esetén csak állóhelyet tudunk biztosítani a karzaton.

Magyarországon milliós nagyságrendű a nők elleni erőszak áldozatainak száma. Az EU Alapjogi Ügynökségének reprezentatív kutatása szerint a 15 éves koruk óta a fizikai és/vagy szexuális erőszak valamely formájának áldozatává vált nők aránya a 18–74 éves korosztályban 28%. Ez a 2011-es népszámlálás adataiból kiindulva több mint 1 millió 124 ezer magyar nőt jelent.