Így védjük meg a gyerekeket az interneten!

2016. március 18.
Ha szeretnénk megóvni gyerekeinket az internet árnyoldalaitól, nem az a megoldás, ha eltiltjuk őket a számítógéptől. Már vannak olyan programok, amik megszűrik a nem gyerekszemeknek való tartalmakat.

Manapság nem lehet – és valószínűleg nem is kell – eltiltani a gyerekeket az internettől. Azért, mert úgyis találkozni fognak vele, azért, mert a megvonás csak lázadáshoz vezet és főleg azért, mert az internet alapvetően egy jó dolog.

Mindemellett persze nem szabad elfeledkezni az olyan gyakran emlegetett árnyoldalakról sem, és itt nem kell egyből chatszobákban leselkedő pedofilokra gondolni, bőven elég az is, ha a gyerekek nem kívánatos felnőtt tartalommal találkoznak valahol.


(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Épp ezért születtek meg azok a szoftverek, amelyek biztonságossá tehetik az internetet a gyerekek számára, anélkül, hogy szükség lenne a modem kihúzására és az ajtócsapkodós duzzogásra. Sok szülő azonban (mivel a legtöbben fele annyira sem informatikazsenik, mint hatéves gyerekük) egyáltalán nem is tud ezeknek a létezéséről, nemhogy letöltené otthoni számítógépükre.

A Google Kiddle névre keresztelt keresőmotorja például kiszűri az olyan tartalmakat, amik nem biztonságosak a gyerekek számára (NSFC – not safe for children), egy aranyos, gyerekbarát kezelőfelülettel. Szóval ha a gyerekünk például megpróbálna bepötyögni egy pikáns szót, amit az iskolában hallott az idősebb fiúktól, a keresőprogram autómatikusan hibaüzenetet ad.

Érdekes kérdés persze, hogy miknek kell szűrésre kerülniük. A Kiddle programját illető kritikák például felrótták, hogy a gyerekek nem kereshetnek olyan szavakra sem, mint a „transznemű” vagy a „biszexuális” mikor ezek természetes módon izgatják fantáziájukat és sokak szerint jó dolog lenne tisztában lenniük velük. (Egyébként a kritikák után ezekre a szavakra például külön kreáltak oktató jellegű oldalakat, amiket találatként megjeleníthet a Kiddle).

A program persze nem egyszerűen megvon információkat a gyerekektől, hanem csak olyan tartalmat jelenít meg, ami megfelelő nyelvezetet használ, a gyerekek számára megfelelő adatokkal, képanyaggal és hasonlókkal. Egyébként érdemes szétnézni, mert van egy rakás program, ami közül válogathatunk!