Évi 1,3 milliárd tonna élelmiszer vesz kárba

2016. március 21.
Ennivalót pocsékolni a világon mindenütt helytelen, elítélendő cselekedet. Ez így van rendjén, hisz közel 800 millió embertársunk éhezik.

Mégis évről évre 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy veszendőbe világszerte, derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) felméréséből. Ennek a fele is bőven elég lenne ahhoz, hogy minden szűkölködő jóllakhassék.

De vajon hogy vész el mindez – a világ élelmiszer-termelésének nagyjából harmada?

A fejlődő országokban a termés jó része azért megy veszendőbe, mert kevés a megfelelő raktárhelyiség, nincs korszerű úthálózat, és a hűtőkapacitás sem elegendő. A fejlett országokban más a gond: az üzletek túl sok árut rendelnek, az éttermek túlméretezett adagokat szolgálnak föl, az átlagember pedig hűtője mélyén felejti az előző napról maradt ételt, és túlzott óvatosságból idő előtt kidobja a romlandó élelmiszert.

Pazarlásunkkal a környezetet is terheljük: ha pocsékba megy az élelmiszer, az előállítása során fölhasznált víz, trágya, rovarirtó, vetőmag és termőföld is kárba vész. Nagy számokról beszélünk: a világban évről évre élelmiszer-pocsékolással elfecsérelt víz mennyisége a Volga folyó éves vízhozamával vetekszik. Jonathan Bloom, a téma szakértője American Wasteland (Tékozló Amerika) című könyvében írja: az Egyesült Államokban évente kukába dobott 60 millió tonna élelmiszer megtermelésekor az ipar jó hetvenszer annyi olajat éget el, mint amennyi a Deepwater Horizon fúrótorony megsemmisülésekor a Mexikói-öbölbe ömlött. Döbbenetes ez a szám, ráadásul a gazdaságokban, halászhajókon, vágóhidakon hulladéknak ítélt és kidobott élelmiszer-alapanyagok mennyisége benne sem foglaltatik.

Még többet olvashatsz a témában a National Geographic márciusi számában!