5 dolog, amiben a marketing különbözik a Prezinél

2016. augusztus 01. |

Puskás Brigitta a Bridge Budapest Marketing Öszöndíj nyerteseként látogathatott a technológia Mekkájába, és egyenesen a Prezi irodájából jelentett nekünk.

Szerda reggel 9 óra, Susannah-val, a Prezi Content Marketing Manager-ével egy-egy bögre kávéval ülünk a Prezi egyik meetingszobájában: mindjárt kezdődik a telefonbeszélgetés a Fehér Ház egyik munkatársával. Itt megbeszéljük majd, a ConnectED programban részt vevő cégek közül ki hogy áll a projekttel. A viszonylag rövid egyeztetés után (amelyen rajtunk kívül részt vett például az Adobe és a Microsoft egy munkatársa is) már szaladunk is egy másik terembe az International Meeting-re, ahová becsatlakoznak a kollégák Budapestről, Mexikóból és Amszterdamból, és egy Latin-Amerikában induló projektről beszélgetünk. Ezután a skypeolunk néhány külső fejlesztőkkel, majd ebéd előtt még ötletelni megyünk egy kávé felett Jake-kel, a Content Production Manager-rel, és többek között tanácsot kérünk tőle egy blogposzthoz, amin akkor éppen dolgozom. Csak egy teljesen átlagos szerda a san franciscói marketingesek életében, és még nincs is dél.

Azt hiszem, a fent leírt délelőtt híven tükrözi, mennyi különböző területtel foglalkozik például Susannah – és hozzá hasonlóan mindenki más is a csapatban. Én vele dolgozom a legtöbbet, ő a jelenleg háromfős tartalom-létrehozásért felelős csapatot erősíti, ez azonban egy nagyobb közösség, a 16 fős Brand Communications Team része. De mi az, ami megkülönbözteti az itteni marketingesek munkáját sok más helyhez képest? A kérdést minden kollégámnak feltettem, amikor kettesben beszélgettem velük. Természetesen mindenki kicsit máshogy érez a saját munkájával kapcsolatban, de a válaszokban, úgy gondolom, sok közös volt, ezek közül szedtem össze ötöt:

1.Ami állandó, az a változás

Mindenki egyetért abban, hogy ha más tulajdonságait tekintve ki is nőtte a kategóriát, ami a változások ütemét illeti, még mindig nagyon is startupként működik a Prezi. Folyamatosan próbálnak optimalizálni, a szerepek inkább alkalmazkodnak az adott feladatokhoz, ahelyett, hogy mindenki szó szerint tartaná magát a munkaköri leírásához. Gyakoriak az utolsó pillanatban beszúrt módosítások, sokszor vesz idő közben teljesen más irányt egy-egy projekt, és maga az irodai elrendezés is állandóan változik. Ezzel viszont együtt jár az is, hogy gyorsabban jönnek az eredmények, az ember hamarabb érzi, hogyan teljesített, és rugalmasabban megy a follow-up is.

2. Színes hátterek

A csapat tagjai mind teljesen más háttérből, sokszor a marketinggel még csak nem is rokon területekről érkeztek a céghez. Chelsinek például, aki jelenleg B2B copywriter, művészettörténetből van diplomája, Susannah történelmet, Bonnie, az Email Marketing Manager pedig divatot tanult. Vagy ott van például Adam Wooley, aki a Stanfordon szerzett pszichológia diplomájával először a Google-nél dolgozott az, most pedig éppen az online marketing csapatot vezeti. A kollégáim szerint ez mindenképpen előreviszi a közös munkát, mert a sok különböző nézőponton keresztül sokszor objektívebben tekinthet mindenki a saját területére is. Szerintük ez inkább trend a Völgyben, mint egyszeri eset: a cégek itt már rég nem az alapján választják ki a dolgozókat, hogy mi van az oklevelükbe írva.

3.Teamen innen és túl

A Prezinél már az első napokban egyértelművé vált számomra, hogy maga a tény, hogy a marketing csapatban vagyok, nem jelent semmit. Alapvetően nem ez határozza meg, hogy kivel dolgozom a legtöbbet. Ami számít, az a feladat, és mindenki maga jár a felmerülő problémák végére. Nik, a csapat Senior Copywriter-e, például a legtöbbet a designerekkel egyeztet, Susannahnak megszámlálhatatlan meetingje van az online marketingesekkel, Chelsit pedig, aki B2B szövegeket ír, az utóbbi hetekben alig lehetett a egy-egy termékfejlesztéssel foglalkozó kolléga nélkül látni.

4. A design mást jelent

Nagyon vártam a beszélgetést Meaghan, a team Senior Designer-ével. Kíváncsi voltam, milyen egy ilyen különleges terepen alkotni, mint a Prezi. Meaghan nap mint nap preziket készít: az ő keze munkáját dícséri számos mára mindenki számára elérhető alap (és például a Valentin-napon debütáló személyre szabható prezi is), de dolgozott már olyan ügyfelekkel, mint az IBM, a Veriphone vagy a Clinton Foundation. Azt mondja, azért szereti a szoftvert, mert “olyan, mint egy festmény: egészként kell tekintened rá a legelejétől, és úgy beleilleszteni az apró részleteket – nem pedig fordítva, ahogy sok más grafikai munkánál tennéd”.

5. Hinni a küldetésben

Mikor megkérdezem, mi az, ami itt tartja őket, szinte kivétel nélkül minden kollégám a társaságot és a kultúrát említette első számú tényezőként. A második viszont majdnem minden esetben maga a termék volt. Sokukat maga a Prezi hozta a Prezihez: megszerették, aztán jelentkeztek egy pozícióra. Susannah szerint fantasztikus érzés látni a rengeteg alkotást, amit a felhasználóink hoztak létre a szoftverrel – ahogy az ember munkája önálló életre kel, és tovább ér, mint bárki gondolta volna. Stef szerint fontos a misszió is: előtte nagyobb cégeknél dolgozott, ahol mindenki a teljesítményre, a számokra koncentrált, a Prezinél viszont érezhető, hogy van közös cél, és az emberek hisznek benne. Itt valóban érzi azt az ember, hogy egy jobb világ megteremtésén munkálkodik.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter