2080-ra elfogyhat a kávé?

2016. szeptember 19.
Sötét fenyegetés kúszott a kávérajongók feje fölé: bő 60 év múlva talán nem lesz több latte, cortado és flat white - legalábbis biztosan nem, ha a globális felmelegedés ilyen ütemben folytatódik.

Profimédia – Red Dot

Ideje kiüríteni a polcokat és felstócolni őket kedvenc kávéfajtáinkkal, ugyanis lehet, hogy már nem élvezhetjük olyan sokáig ezt a luxust. Mit luxust, a lételemünket. Borúlátó jóslatok szerint ugyanis 2030-ra súlyos kávéhiány jelentkezhet, 2080-ra pedig az is lehet, hogy egy árva babszem nem sok, annyi sem marad a drágalátos kávénkból.

A ludas a globális felmelegedés (persze csak közvetetten, valójában sajnos az egész a mi hibánk): a forrósódó éghajlat kedvez a kávéföldeket elpusztító gombák szaporodásának, de bizonyos rovarfajtáknak is kedvez az idő a kávéültetvények dézsmálásához.

A Starbucks fenntarthatóságért felelős szakembere szintén nem túl bizakodó a The Telegraphnak tett nyilatkozatában: „Mi cégként úgy látjuk, ha 10,20,30 évre előretekintünk, hogy amennyiben maradnak ezek a feltételek, komolyan veszélybe kerülhet az anyagbeszerzésünk. Ha csak ülünk, és megvárjuk, míg a globális felmelegedés hatásai súlyosan ártanak a beszerzésünknek, akkor komoly gondokkal kell majd szembenéznünk.”

A helyzet tehát nem kicsit aggasztó, arról nem is beszélve, hogy nem csak a kávé szerelmeseit érintene egy ilyen helyzet, hanem 70 ország 120 millió dolgozóját is, akinek megélhetése a kávépiactól függ.