Instagram-filter lehet a depresszió előjele

2016. szeptember 06.
Az instás filterválasztásunk a depresszióra is figyelmeztethet egy friss kutatás szerint.

Amikor azon hezitálunk, hogy melyik filtert válasszuk a gondosan megkomponált szelfihez, talán nem jut eszünkbe, hogy a kép borongós hangulatot áraszt-e, vagy süt róla a boldogság, inkább azzal vagyunk elfoglalva, hogy a fény-árnyék egyensúly eltűntesse a szemeink alatt éktelenkedő sötét foltokat.


Fotó: Profimedia – Red Dot

Pedig a Harvard és a University of Vermont kutatása szerint az instagramos filter kiválasztása nagyon is sokat elárulhat mentális egészségünkről. A kutatáshoz 43,000 képet analizáltak összes 1660 önkéntes képeinek felhasználásával. A kutatók szerint egyes színek, filterek és fotótémák könnyedén előre jelezhetik az adott felhasználót kerülgető depressziót.

Azok a képek például, amin nincs arc, szürkés, kékes vagy más sötét színekben játszanak, egyértelműen depresszióra utalhatnak. Ugyanígy az „Inkwell” filter használata is depresszióra való hajlamot jelez. Ezzel szemben a kiváló mentális egészségű alanyok gyakran használják például a „Valenciát”, amitől világosabbak, vidámabbak lesznek a fotók.

És bár némileg szkeptikusak vagyunk a „sötét filter=depresszió”, „világos kép=boldogság” ékegyszerűségű oppozíciójával kapcsolatosan, a szakértők szerint fontos lehet figyelni az alanyok közösségimédia-használatát is, a depresszió felismeréséhez.