Ezért veszélyes Kínában koszorúslánynak lenni

2016. december 09. |

Koszorúslánynak lenni nagy kihívás, de Kínában egyenesen veszélyes feladat is – nem ritkán zaklatással és erőszakos gesztusokkal is meg kell birkózniuk a menyasszony kísérőinek.

Amerikában és a nyugati világ nagy részén igazi megtiszteltetés koszorúslánynak lenni: a lányok versengve próbálnak a menyasszony kedvében járni, és kábé annyira készülnek a nagy napra, mint maga az ifjú pár.

Egy hagyományos kínai esküvőn egészen más a helyzet. Az ilyen alkalmakkor a kínai koszorúslányoknak ugyanis nem ritkán zaklatást és erőszakos gesztusokat kell elviselniük: szeptemberben egy 28 éves koszorúslány életét is vesztette egy esküvőn, amiért durván alkoholfogyasztásra buzdídották.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Hagyományosan a kínai esküvőkön a koszorúslányok menyasszonynak öltöznek, hogy így védjék meg (önmaguk „feláldozásával”) az arát. Régen ugyanis megesett, hogy a menyasszonyokat valóban elrabolták rivális családok vagy közönséges bűnözők – így pedig csökkenteni lehetett az esélyét, hogy felismerjék a valódi házasulandót.

Egy mai kínai esküvőn ettől persze nem kell tartani, a hagyomány magja azonban megmaradt, azaz a koszorúslányoknak még mindig „védelmezniük” kell az arát. Például ha be akarnak jutni a vőlegényt kísérő férfiak a menyasszony öltözőjébe, a koszorúslányoknak kell megakadályozniuk azt, elviselve a szexuális zaklatást, az ittas férfiak gyakran durvaságba torkolló noszogatását.

Nem ritka, hogy a koszorúslányoknak megalázó, szexuális töltetű feladatokat kell elvégeznie, például banánt kell nyalogatnia, vagy nyilvános sztriptíz táncot kell lejtenie. Ugyanígy ők isznak a „menyasszony helyett” a vendégek kérésére – ez pedig a fent említett, közelmúltbeli tragédiához hasonló eseményekhez is vezethet.

A konzervatívabb vidéki régiókban a leggyakoribbak az ilyen szexuális zaklatások, de a városokban sem ritka, hogy a koszorúslányoknak pokoli élmény az esküvő. Épp ezért a nők csak vonakodva tesznek eleget a felkérésnek, nem ritka, hogy hivatásos koszorúslányok vállalják a feladatot, akik pénzért még a szexuális zaklatást is hajlandóak megtűrni. Ennek a „szakmának” a népszerűsödése pedig nyilvánvalóan csak újabb problémákhoz vezet – ahelyett, hogy teljesen eltörölnék a konzervatív hagyományokat, a fizetett munka álarcával legitimálják azt.

Marie Claire UK

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték