Nem a rossz kapcsolat jele a szex utáni depresszió

2017. február 10.
A posztkoitális depresszió a szexuális együttlét után közvetlenül jelentkező szorongás vagy szomorúságérzet, amiról keveset beszélünk, pedig állítólag rengeteg nő tapasztalja. Ha beszélünk is róla, általában erőszakos, szeretetmentes rossz együttlétekhez kötjük, pedig – kutatások tanulsága szerint – a kettő között gyakran egyáltalán nincs összefüggés.

A szexuális együttlét utáni perceknek papíron a kielégült pihegésről kell szólnia, de akkor miért van mégis az, hogy rengeteg nő sírással küzdve, vagy egyenesen sírva, szorongástól feszített testtel fekszik az ágyban? És mielőtt még jönne a kézenfekvőnek tűnő javaslat: nem, akkor is, ha történetesen volt orgazmusa.

Ez a poszkoitális, azaz szex utáni depresszió, amit állítólag minden harmadik nő tapasztalt már életében. Ilyenkor – attól függetlenül, hogy élvezték-e az aktust, vagy volt orgazmusuk – a nők szomorúnak, üresnek, feszültnek vagy dühösnek érzik magukat, a sírás határán állnak, vagy történetesen el is sírják magukat. Sokak azt gondolták, hogy ez csakis a kapcsolat, vagy az adott szexuális aktus „minőségével” hozható összefüggésbe, tehát olyan okai lehetnek, mint a szeretethiányos kapcsolat vagy a nem közös beleegyezésen alapuló szex. Egyes szexuálpszichológusok szerint azonban erről szó sincsen.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Denis Knowles szexterapeuta az Independentnek elmondta, a szex utáni depresszió nagyon is gyakori jelenség, és egyáltalán nem biztos, hogy trauma vagy más sötét dolog húzódik mögötte. „Szex során rengeteg csodálatos hormon felszabadul a testben, amik a partnerrel való összetartozás és boldogság érzését erősítik. Ezek a hormonok az orgazmus csúcspontja után leesnek, és a közelség hirtelen szeparációba csaphat át, ezt pedig szomorúság érzése követheti.” – magyarázza Knowles.

A dolog egyébként nem csak a nőket érinti (bár általában náluk a gyakoribb), hiszen mindkét fél esetében normális, hogy az érzelmi csúcspont utáni hirtelen zuhanást fájó élményként élik meg. Egy friss kutatás szerint a 230 résztvevő nő 46%-ka észlelt posztkoitális depressziót „néhány alkalommal a közelmúltban”, és ez semmilyen összefüggésben nem volt kapcsolataikkal. Egy 2011-es tanulmány szintén arról számolt be, hogy a válaszoló nők harmada még akkor is érezte a szex utáni depressziót, ha amúgy kielégítőnek találta az együttlétet.

Knowles szerint azonban attól, hogy a jelenség elterjedt, és sok esetben teljesen normális, még nem szabad figyelmen kívül hagynunk: „Elképzelhető, hogy a szex utáni depresszió nem csak az együttlét utáni természetes szeparációs érzésből fakad, ezt feltétlenül ki kell vizsgálni. Ha negatív érzéseid vannak szex után, a terápia és a tanácsadás sokat segíthet: elképzelhető, hogy a párkapcsolattal vannak gondok, és nem magával a szexuális kapcsolattal.”