Emma Watson bírálói nagyon félreértik a feminizmust

2017. március 16.
A fiatal színésznő teljesen értetlenül áll a Vanity Fair címlapjához készült fotója körüli botrány előtt.

„Azt mondják, nem lehetek feminista, ha egyszer mellem van.”

Emma Watson a Szépség és a Szörnyeteg sajtóturnéján volt kénytelen magyarázni a feminizmust, miután a fél internet megtámadta őt a rosszindulatúak szerint melleket villantó, valójában egyszerűen a mellkas középső részét megmutató Vanity Fair fotók miatt. De most igazán nem az a lényeg, mennyi látszott ki Watson melleiből.

Emma Watson esete tökéletesen rávilágít a feminizmus fogalmát még mindig elhomályosító tévképzetekre, azoknak is egészen pontosan arra a pólusára, ami már nem a „férfigyűlülő leszbikusokkal” dobálózó férfiaktól, hanem az elképzelhető legszomorúbb módon többnyire épp a feminizmust félreinterpretáló, magukat sokszor feministának is nevező nőktől ered. Szerencsére a nők jogaiért már régóta küzdő és azért többször is felszólaló Watson egyszerűen és pontosan megfogalmazta, miért teljesen igazságtalanok az őt ért vádak:  „A feminizmus lényege, hogy választási lehetőséget adjunk a nőknek.” – magyarázza Watson. „A feminizmus nem egy bot, amivel más nőket ütlegelünk – a szabadságról, az egyenlőségről szól. Igazán nem tudom, mi köze van hozzá a melleimnek, nem nagyon értem.” – nyilatkozta a színésznő a Reutersnek adott interjúban.

Az persze elég szomorú, hogy Watsonnak mentenie kell magát a fotók publikálása után pillanatok alatt felcsapó gyűlölethullámok elől, miközben nyilatkozatain is látszik az őszinte megdöbbenés és értetlenség, amivel az eset előtt áll. A fotó láttán szexualizált női testet és elnyomó patriarchátust kiáltó magukat feministának nevező bírálók ugyanis elfelejtik, hogy egyedül Watsonnak van köze hozzá, mit csinál a testével. Ő pedig történetesen most pont egy ilyen (egyébként a színésznő személyes véleményével egyetértésben szerintünk is csodaszép) divatfotót szeretett volna.

Fotó: Profimedia – Red Dot