Emma Watson bírálói nagyon félreértik a feminizmust

2017. március 16. |

A fiatal színésznő teljesen értetlenül áll a Vanity Fair címlapjához készült fotója körüli botrány előtt.

“Azt mondják, nem lehetek feminista, ha egyszer mellem van.”

Emma Watson a Szépség és a Szörnyeteg sajtóturnéján volt kénytelen magyarázni a feminizmust, miután a fél internet megtámadta őt a rosszindulatúak szerint melleket villantó, valójában egyszerűen a mellkas középső részét megmutató Vanity Fair fotók miatt. De most igazán nem az a lényeg, mennyi látszott ki Watson melleiből.

Emma Watson esete tökéletesen rávilágít a feminizmus fogalmát még mindig elhomályosító tévképzetekre, azoknak is egészen pontosan arra a pólusára, ami már nem a “férfigyűlülő leszbikusokkal” dobálózó férfiaktól, hanem az elképzelhető legszomorúbb módon többnyire épp a feminizmust félreinterpretáló, magukat sokszor feministának is nevező nőktől ered. Szerencsére a nők jogaiért már régóta küzdő és azért többször is felszólaló Watson egyszerűen és pontosan megfogalmazta, miért teljesen igazságtalanok az őt ért vádak:  “A feminizmus lényege, hogy választási lehetőséget adjunk a nőknek.” – magyarázza Watson. “A feminizmus nem egy bot, amivel más nőket ütlegelünk – a szabadságról, az egyenlőségről szól. Igazán nem tudom, mi köze van hozzá a melleimnek, nem nagyon értem.” – nyilatkozta a színésznő a Reutersnek adott interjúban.

Az persze elég szomorú, hogy Watsonnak mentenie kell magát a fotók publikálása után pillanatok alatt felcsapó gyűlölethullámok elől, miközben nyilatkozatain is látszik az őszinte megdöbbenés és értetlenség, amivel az eset előtt áll. A fotó láttán szexualizált női testet és elnyomó patriarchátust kiáltó magukat feministának nevező bírálók ugyanis elfelejtik, hogy egyedül Watsonnak van köze hozzá, mit csinál a testével. Ő pedig történetesen most pont egy ilyen (egyébként a színésznő személyes véleményével egyetértésben szerintünk is csodaszép) divatfotót szeretett volna.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

Örökbe fogadtunk egy szenior cicát, aki kicsit minket is megmentett ciceró

Örökbe fogadtunk egy szenior cicát, aki kicsit minket is megmentett