2017. június 01. | Ravas Lili

Nők a siker kapujában

Régi korok női számára a legfőbb siker azt volt, ha boldog, kiegyensúlyozott, biztonságot adó családban nevelhették fel gyermekeiket. Azóta azonban óriásit változott a világ.

A nők már nem csak otthon akarnak és tudnak sikeresek lenni, hanem a munka területén is egyre magasabb pozíciókat látnak el. Napjainkban számos nő dolgozik a gazdaság, az IT, a humán szakmák területein szerte a világban. Mi a titka a sikerüknek? Mi minden kell ahhoz, hogy nőként valaki a munka területén maradandót tudjon alkotni? A világ legsikeresebb asszonyai, mint például Michelle Obama, egykori first lady, Susan Wojcicki, a Youtube vezérigazgatója, Anna Wintour, a Vogue főszerkesztője élete és munkássága jól jelzi, hogy a siker több tényezőn múlik, és kitartás, nyitottság, kemény munka és akarat nélkül nem lehetséges.

Ginni Rometty, az IBM vezérigazgatója szerint: „Olykor kockáztatni kell, ki kell mozdulni a komfortzónánkból, mert csak így tud tanulni és fejlődni az ember.”

Ennek szellemiségében folynak immár évek óta a Women Startup Competition Europe versenyek, amelyek kifejezetten olyan induló vállalkozások számára szólnak, amelyek élén hölgyek állnak. A versenyre való nevezés egyetlen feltétele, a csapat alapítók nemek szerinti harmonikus (50-50%-os) megoszlása, vagy a többségben női alapítói hányad. A versenyző csapatok Finnország, Lengyelország, Csehország, Anglia, Németország és Ausztria nagyobb városaiban és Magyarországon is először 2 perces “Elevator Pitch” keretében mutatják be a megvalósítás küszöbén álló vagy korai stádiumban lévő termék és szolgáltatás ötleteket, a visszajelzés és a döntőbe való, egyenes ági bejutás reményében. A verseny alatt professzionális mentorok segítik a felkészülést.

De miért is kellenek az ilyen megmérettetések a fiatal női vállalkozóknak? A válasz nagyon egyszerű, hisz a tanulásra és a fejődésre a legjobb terep a kihívást jelentő feladatok sikeres kipróbálása és megoldása. Ahogy Sheryl Sandberg, a Facebook operációs igazgatója is tanácsolja: “Nem csak álmodozásra van szükség, hanem tenni is kell azért, hogy az álmaink megvalósuljanak.”

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

Egy mecénás program kulisszatitkai aleksandra cvetkovic

Egy mecénás program kulisszatitkai

Öt centi hatalom vagy elnyomás tűsarkakon? feminizmus

Öt centi hatalom vagy elnyomás tűsarkakon?