Trump óta a nők még kevesebbet keresnek a férfiakhoz képest

2017. július 25.
A legfrissebb kimutatások szerint Donald Trump elnökségének kezdete óta megtriplázódott a nőket hátrányba helyező gender pay gap, azaz a nemi alapú fizetéskülönbség a Fehér Házban.

Donald Trump botrányos beiktatásával nők millióit megmozgató tüntetéssorozatot hívott életre, – ez volt a Women’s March – de igazából az olyan, tőle korábban elhangzott megjegyzések után, mint „A nőkkel úgy kell bánni, mint egy darab szarral”, sajnos nem is nagyon számíthattunk másra.


Fotó: Profimedia – Red Dot

Most sem annyira meglepő, ettől függetlenül persze nem kevésbé felháborító, hogy elnöksége első éve alatt megtriplázódott a gender pay gap, azaz a nemi alapú fizetéskülönbség a Fehér Házban, így a női dolgozók csupán 63 centet keresnek a férfiak minden egyes 1 dollárjára. A nemzetközi átlag az USA-ban egyébként 82 cent a nőknek minden dollár után, amit a férfiak kapnak, ami eleve nem túl rózsás, de az elnök háza táján még ennél is tovább romlott a helyzet.

2003 óta egyébként ez a legrosszabb arány a Fehér Házban, ráadásul a kutatások azt is megállapították, hogy Trump alkalmazottainak ugyan 47%-ka (azaz majdnem a fele) nő, a pozíciók eloszlása már elég egyenlőtlen – a legtöbb magasan fizetett állás a férfiaknak jut, míg a nők közül mindössze 26% tudott csúcsfizetéses munkakört megcsípni. 

A fekete humor legújabb iskolapéldája egyébként, hogy az elnök lánya, Ivanka Trump nem is olyan régen tweetelt arról, hogy ideje lenne megszüntetni a nemi alapú fizetési szakadékot.

MarieClaireUK