Ezért nem jársz jól, ha emojikat használsz a munkahelyeden

2017. augusztus 22.
Kiderült, hogy ha telenyomjuk munkahelyi levelezéseinket mosolygós fejekkel, senki nem lesz jó véleménnyel a szakmai kompetenciánkról.

Mikor barátokkal, családtagokkal csetelünk, annyi emojit használhatunk, amennyit nem sajnálunk, de a munkahelyi levelezés már más tészta. Az izraeli Ben-Gurion Egyetem egy friss kutatása szerint ha smiley-jellegű emojikat használunk a hivatalos e-mailekben, az emberek sokkal kevésbé fognak kompetensnek tartani minket, ráadásul közben egyáltalán nem gondolnak szívélyesebbnek sem.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A tanulmányhoz kapcsolódó kutatásban az alanyoknak két szempont alapján kellett értékelniük munkahelyi leveleket: egyrészt, hogy mennyire meleg, kedves a hangvételük, másrészt, hogy mennyire tűnik szakmailag kompetensnek a levél szerzője. Kiderült, hogy azokat, akik teletűzdelték leveleiket emotikonokkal, sokkal kevésbé tartják hozzáértőnek az emberek, miközben a szívélyességet sem értékelték szignifikánsan magasabbra. Az ilyen levelek ráadásul a címzettek attitűdjét is befolyásolják: az alanyok sokkal részletesebb, szakmaibb választ adtak az emojimentes e-mailekre, mint a mosolygós fejektől hemzsegőkre.

Szexista és elég elkserítő adalék egyébként, hogy amennyiben a levélíró neme nem volt világos, az emberek leggyakrabban női szerzőt sejtettek az emojikat használó e-mailek mögött.

Independent