Ezért nem jársz jól, ha emojikat használsz a munkahelyeden

2017. augusztus 22. |

Kiderült, hogy ha telenyomjuk munkahelyi levelezéseinket mosolygós fejekkel, senki nem lesz jó véleménnyel a szakmai kompetenciánkról.

Mikor barátokkal, családtagokkal csetelünk, annyi emojit használhatunk, amennyit nem sajnálunk, de a munkahelyi levelezés már más tészta. Az izraeli Ben-Gurion Egyetem egy friss kutatása szerint ha smiley-jellegű emojikat használunk a hivatalos e-mailekben, az emberek sokkal kevésbé fognak kompetensnek tartani minket, ráadásul közben egyáltalán nem gondolnak szívélyesebbnek sem.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A tanulmányhoz kapcsolódó kutatásban az alanyoknak két szempont alapján kellett értékelniük munkahelyi leveleket: egyrészt, hogy mennyire meleg, kedves a hangvételük, másrészt, hogy mennyire tűnik szakmailag kompetensnek a levél szerzője. Kiderült, hogy azokat, akik teletűzdelték leveleiket emotikonokkal, sokkal kevésbé tartják hozzáértőnek az emberek, miközben a szívélyességet sem értékelték szignifikánsan magasabbra. Az ilyen levelek ráadásul a címzettek attitűdjét is befolyásolják: az alanyok sokkal részletesebb, szakmaibb választ adtak az emojimentes e-mailekre, mint a mosolygós fejektől hemzsegőkre.

Szexista és elég elkserítő adalék egyébként, hogy amennyiben a levélíró neme nem volt világos, az emberek leggyakrabban női szerzőt sejtettek az emojikat használó e-mailek mögött.

Independent

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

“Az étkezési zavar sokszor egyáltalán nem az étkezésről szól” étkezési zavar

“Az étkezési zavar sokszor egyáltalán nem az étkezésről szól”