Forgalomba kerültek a Jane Austenes bankjegyek

2017. szeptember 20.
A Bank of England idén nyáron mutatta be az új, Jane Austen portréjával díszített tízfontost, néhány napja pedig már forgalomba is került az új bankjegy.

A legendás angol írónő halálának 200. évfordulójára hozták forgalomba a Jane Austen portréjával ellátott tízfontost, a Bank of England nagy készpénz-megújító akciójának részeként. Az új bankjegy egyik oldalán II. Erzsébet királynő látható, a másikon Jane Austen és egy idézet a Büszkeség és Balítéletből: „I declare after all there is no enjoyment but reading” („Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál).

Fotó: Profimedia – Red Dot

Az új tízfontost (amivel egyébként Austen megint az egyetlen brit bankjegyen szereplő nő lett az Elizabeth Fry arcképével ellátott ötfontos kivonása után – ha nem vesszük a minden bankjegyen szereplő II. Erzsébet királynőt) két dolog miatt is kritizálták: egyrészt azért, mert egyesek szerint „túl szépre” formálták Austen portréját, mások azért, mert a fenti idézet nem az írónőtől, hanem egyik figurájától származik, akit valójában egyáltalán nem érdekelnek a könyvek.

A Bank of England bankjegyeknek anyagán is változatott, és műanyagra cserélték a hagyományos papír-bankót. Ezek már elvileg sokkal tartósabbak lesznek, és még akkor sem lesz bajuk, ha kimossuk őket.