A munkám a szenvedélyem: „Mindegy, hogy a kifutóra vagy pornófilmhez sminkelek”

2017. szeptember 25.
Minden héten olyan szerencsés embereket mutatunk be, akik számára a munkájuk az életük egyik értelme, a szenvedélye. Interjúalanyaink különböző szakmák képviselői, akadnak köztük karrierváltók, de olyanok is, akik évtizedek óta ugyanolyan lelkesedéssel végzik a munkájukat. Most Rideg Natali sminkessel ismerkedhettek meg.

Egy sminkes karrierje során különböző megbízásokkal találja szembe magát. Sminkelhet gyönyörű modelleket a kifutókra vagy divatanyagok fotózásához, híres színésznőket a színházban vagy a televízióban, az utca emberét a bevásárlóközpontokban egy-egy sminkmárka promóciós körútján. Van egy terület, a pornófilmek világa, ahol sok sminkes megfordul titokban, és aztán gyorsan elfelejtik, hogy merre jártak. Rideg Natalit több mint 20 évvel ezelőtt szippantotta be a pornóipar, azóta sminkel pornószínészeket forgatásokon. Talán ő az egyetlen magyar sminkes, aki felvállalja a munkáját, sőt büszke is rá. Számára a sminkelés kreatív önkifejezési forma, imádja a kihívásokat, és a kezdetektől megbarátkozott ezzel az átlagemberek szemében bűnösnek tartott világgal.

Hogyan lesz valakinek az a foglalkozása, hogy pornószínészeket sminkel?

Nagyon más világból érkeztem, a szüleimnek textilgyára volt, ami mára sajnos csődbe ment. Ruhák között nőttem fel. Anyukám a Rotschild Klára szalon művészeti vezetőjének, Russai Magdának volt az állandó kliense. Gyerekként gyakran elkísértem őt a szalonba, ahol a ruhák készültek, és itt szerettem bele az haute couture divatba. Később sikerült kikerülnöm Párizsba a Jean-Louis Scherrer divatházhoz gyakorlatra, és olyan szerencsém volt, hogy magától Monsieur Jean-Louis Scherrertől leshettem el a szakma csínját-bínját. Az első saját bemutatóm Gödöllőn volt a királyi kastélyban, hála drága szüleim anyagi támogatásának. Volt egy kicsi szalonunk, ahol amellett, hogy haute couture tervezőként dolgoztam, a bemutatóimra, a fotózásokra a modellek sminkjét, haját is én készítettem el. Gera Panninál elvégeztem egy sminkiskolát, és egyre több modellnek készítettük el a portfólióját. A ’90-es években ez nem volt meglepő, aki a divatban dolgozott, sok mindenhez kellett értenie. Csináltunk egy klasszikus portfóliót egy nagyon szép lánynak, aki mint később kiderült, másra használta fel. A képek eljutottak egy amerikai pornófilmrendezőhöz, aki Budapesten járva megkeresett, és felkért egy filmhez sminkesnek. 21 éve, hogy magába szippantott ez a világ.

Az haute couture világa elég messze van a pornófilmekétől. Hozzád melyik áll közelebb?

A lelkem mélyén egy ladylike idősödő asszony vagyok bundában, gyöngysorral a nyakában. De ott van a másik énem is, a frivol nő, a tipikus MILF, a jó karban lévő, szexuálisan vonzó 40-es, a fiatal fiúk álma. A két énem közötti ambivalencia visz előre. Ez a szexi énem önbizalmat ad és jól passzol a szakmámhoz. Szeretem, ha belépek egy helyre, észrevesznek, le tudom kötni az emberek figyelmét.

Sminkesként megmaradhattál volna a divat világában, mi vonzott a pornóiparban?

A barátságos környezet, az egymásra odafigyelő emberek. Amikor több mint 20 éve elkezdtem pornófilmekben sminkelni, a divatban akkoriban itthon mindenki mindenkit utált. Jót tett a lelkemnek ez a kedves, családias hangulat. Gyorsan jöttek a sikerek is, a pozitív visszajelzések. A rendezők a mai napig rám bízzák a sminkeket, mert tudják, az eredmény mindig nagyon jó. Számomra a sminkelés kreatív alkotási folyamat, mindegy, hogy a smink a kifutóra vagy egy pornófilmhez készült. Nincsenek előítéleteim, mindenkit elfogadok olyannak, amilyen.

Az emberek hogyan viszonyulnak hozzád, mennyire fogadják el a munkádat? A közösségi médiában abszolút felvállalod, hogy „pornstar” sminkeket készítesz.

Igen, teljes mértékben felvállalom, amit csinálok. Azoknak az embereknek a véleményére adok csak, akik közel állnak hozzám, a barátaim, a családom. A rajongó közösségem viszont hála istennek egyre nő, sok pozitív visszajelzést kapok. Főként előtte és utána fotókat teszek ki az Instagram-oldalamra, sokszor egyszerű vidéki lányokból kell ragyogó dívát varázsolnom, a végeredmény magáért beszél. A sminkes szakmában elhíresült vagyok, egyesek csak pornósminkesnek titulálnak, pedig csodálkozni fogsz, a magyar sminkesek kb. 60%-a megfordult már pornófilmforgatáson, csak titkolja. Ezzel nincs semmi baj, csak ne beszélnének csúnyán a pornóról.

Több mint 20 éve dolgozol ezen a területen. Érnek még meglepetések?

A pornóipar folyamatosan óriási szárnyaláson és mélyrepülésen megy keresztül. Alkalmazkodik a fogyasztói igényekhez. Én végigéltem a DVD korszaktól a mai interaktív és live világáig minden fontosabb időszakot. A fiatal generáció „most azonnal mindent akarok” elvárásait is ki kell elégíteni. A szakma sminkes része is fejlődött, a szakmai tudás még fontosabbá vált. A sminkeknek, a hajaknak minden helyzetben, extrém körülmények között is jól kell tartani, ezért nekem folyamatosan tesztelnem kell az új készítményeket, kiválasztanom a legmegfelelőbbeket.

Honnan inspirálódsz a sminkekhez?

Igyekszem a divatot belecsempészni a munkáimba. A divat örökké a szerelmem marad, követem a legújabb trendeket. Nemrég volt egy munkám, ahol testfestést is alkalmaztam. Ezt az új irányzatot Anna Sui 2018-as tavaszi–nyári kollekciójának bemutatóján láttam az interneten. A megrendelőim nagyon örülnek az újításoknak.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Az új kihívásokat. Ennyi év után is minden új munkám előtt izgulok, megemelkedik az adrenalinszintem. Ez egy nagyon komoly, nemzetközi biznisz, nem szabad hibázni. A forgatásokon, akár a nagy filmek esetében, szigorú forgatókönyv és menetrend alapján dolgozunk, profi munkakörülmények között. Sokat utazhatok, fantasztikus vidékekre jutok el.

Mi az, ami a legnehezebb benne?

Ha túlvállalom magam, robottá válok. Ilyenkor tudom, hogy le kell állnom egy kicsit és el kell mennem pihenni, feltöltődni. Néha rám jön, hogy váltani akarok, de aztán elmúlik. Volt egy próbálkozásom az Es tu un Ange? divatmárkával, de öt év után feladtam. Rosszkor voltam rossz helyen, elkövettem minden hibát, amit csak lehetett. Amikor a márka életét szerveztem, akkor is vállaltam sminkeléseket, csak sokkal kevesebbet.

Amióta ebben a szakmában dolgozol, megváltozott a szexualitáshoz való viszonyod?

Ha nem stabil a lelked, akkor a pornó meg tudja változtatni az embert. Ha a helyén kezeled a dolgokat, úgy tekintesz rá, mint egy munkára, könnyebb a helyzet. Sokszor megkérdezik, előfordul-e, hogy izgat, amit látok. Az elmúlt 21 évben két jelenet volt, amire azt mondtam, hogy ez nem semmi. Én mindig a kamera másik oldalán állok, amikor felveszik a jeleneteket, én sokszor olvasok vagy a világosítókkal beszélgetek. Szerencsém van, mert a forgatás után van hova hazamenni, 10 éve élek együtt boldog házasságban a férjemmel.

Milyen a kapcsolatod a lányokkal, akiket kisminkelsz?

Az évek során a pszichológusuk lettem. Meghallgatom őket, néha lelket öntök beléjük, támogatom az önbecsülésüket, ha úgy érzik, mélyrepülés számukra az, amit csinálnak. Sokféle lánnyal találkozom, vannak jó családból származók, vannak, akik nagy szegénységből jöttek és sok az egyetemista, aki ebből a munkából fizeti a tanulmányait. Nem igaz, hogy minden pornófilmes prostituált. Azok, akik ügyesen csinálják, helyén kezelik a munkájukat, meg tudják alapozni a jövőjüket. Akik kikerülnek külföldre, komoly karriert is befuthatnak, rengeteg rajongójuk lehet, nevet csinálhatnak a szakmában. Más szintre kerülhetnek, ahol nem csak ez a szakma ismeri el őket. Itt van például a világ leghíresebb pornószínésze, Rocco Siffredi és felesége, Rózsa, akik Cannes-ban Eva Longoria és más nemzetközi sztárok oldalán vonultak fel a vörös szőnyegen. Rocco nemrég a francia napilap, a Le Monde címlapján szerepelt, Magyarországon fotózta a világ egyik legismertebb divatfotósa, Matteo Montanari. A Louis Vuitton küldte a legújabb kollekció darabjait a fotózáshoz.

Sokan a pénz miatt kötnek ki a pornóiparban. Te hogyan állsz a pénzhez?

A gazdagság a rezgéseinkre adott válaszként érkezik el hozzánk. Sosem érdekelt és nem tartottam fontosnak, viszont azt igen, hogy amivel éppen¬ foglalkozom, azt hobbiként is szeretve, tiszta szívvel, mindent beleadva alkothassak.