Végre vezethetnek a nők Szaud-Arábiában

2017. szeptember 29.
2018 június 24-től már nők is vezethetnek autót Szaud-Arábiában - mert hogy eddig nem lehetett nekik.

A szaudi állami tévécsatornán és ezzel egyidőben Washingtonban is bejelentették, hogy Szalman király rendelkezésének értelmében hamarosan már a nők is vezethetnek autót Szaud-Arábiában. A Washingtoni híradás valószínűleg azért kellett, hogy minél szélesebb körhöz eljusson az intézkedés, ugyanis a közelmúltban egyre hangosabban támadták az országot az értelmetlen tiltás miatt.


Fotó: Profimedia – Red Dot

A törvény elvileg 2018 június 24-én fog hatályba lépni, addig persze továbbra sem ülhet nő a volán mögött. Kulturálisan egyébként sosem volt elfogadott a nők vezetése, (értsd, mindig is rossz szemmel nézték) de a hivatalos tiltást 1990-ben vezették be, mert attól féltek, a vezetés is a lázadás eszköze lehet a szaudi nők számára.

Egyelőre persze még kérdéses, hogyan fog a gyakorlatban lezajlani a nők jogosítványszerzése – például, hogy szükség lesz-e férfi rokon hozzájárulására. Szaud-Arábiában a férfiak „gyámsága” alatt születhet csak meg a nők legtöbb döntése, például, hogy dolgozhatnak-e vagy elhagyhatják-e az országot, szóval nem lenne meglepő, ha ebben a kérdésben sem rendelkezhetnének szabadon.

Az intézkedés persze mindenképpen fontos haladás, ahogy azt a nők jogaiért, és kimondottan a vezetéshez való jogért is régóta küzdő szaudi aktivista, Manal al-Sharif is kiemelte. Szerinte „Szaud-Arábia sosem lesz már ugyanolyan, az eső is egyetlen cseppel kezdődik”.