Végre vezethetnek a nők Szaud-Arábiában

2017. szeptember 29. |

2018 június 24-től már nők is vezethetnek autót Szaud-Arábiában - mert hogy eddig nem lehetett nekik.

A szaudi állami tévécsatornán és ezzel egyidőben Washingtonban is bejelentették, hogy Szalman király rendelkezésének értelmében hamarosan már a nők is vezethetnek autót Szaud-Arábiában. A Washingtoni híradás valószínűleg azért kellett, hogy minél szélesebb körhöz eljusson az intézkedés, ugyanis a közelmúltban egyre hangosabban támadták az országot az értelmetlen tiltás miatt.


Fotó: Profimedia – Red Dot

A törvény elvileg 2018 június 24-én fog hatályba lépni, addig persze továbbra sem ülhet nő a volán mögött. Kulturálisan egyébként sosem volt elfogadott a nők vezetése, (értsd, mindig is rossz szemmel nézték) de a hivatalos tiltást 1990-ben vezették be, mert attól féltek, a vezetés is a lázadás eszköze lehet a szaudi nők számára.

Egyelőre persze még kérdéses, hogyan fog a gyakorlatban lezajlani a nők jogosítványszerzése – például, hogy szükség lesz-e férfi rokon hozzájárulására. Szaud-Arábiában a férfiak “gyámsága” alatt születhet csak meg a nők legtöbb döntése, például, hogy dolgozhatnak-e vagy elhagyhatják-e az országot, szóval nem lenne meglepő, ha ebben a kérdésben sem rendelkezhetnének szabadon.

Az intézkedés persze mindenképpen fontos haladás, ahogy azt a nők jogaiért, és kimondottan a vezetéshez való jogért is régóta küzdő szaudi aktivista, Manal al-Sharif is kiemelte. Szerinte “Szaud-Arábia sosem lesz már ugyanolyan, az eső is egyetlen cseppel kezdődik”.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

“Az étkezési zavar sokszor egyáltalán nem az étkezésről szól” étkezési zavar

“Az étkezési zavar sokszor egyáltalán nem az étkezésről szól”